Aláírás rövid / Életmód · 2015.07.10.

Négy láb négy keréken

Berci imád autózni. Néha kidugja a fejét az ablakon, és élvezi, ahogyan a szél csattogtatja a füleit. És vannak elképzelései, hol szeretne ülni, szunyókálni, és néha beszól, mert  szerinte jó lenne megállni. Szóval fegyelemre kell tanítani az ebet, mert autózás közben legkevésbé kellene kutyánk háklijaival foglalkozni.

Kisebb testűeket szállítókosárral kényelmesen utaztathatnánk, ha időben hozzászoktattuk (volna) őket. Mert hajlamosak vezetés közben a gazdihoz szuszogni, meg szükségük van egy kis szeretgetésre. Nagyobbacskáknak azonban sokkal nehezebb stabilan megtámaszkodniuk a hátsó ülésen, hacsak le nem hajtjuk az üléstámlákat. Neveletlen kedvencünket lekötni az autóban nem éppen állatbaráti gesztus. Nem szép, de hasznos az első üléseket átmenetileg ráccsal védeni az állat utazóterétől.


elvalsztava_raccsal

A kutya ugyanúgy kaphat hőgutát vagy napszúrást, mint az ember és kiszárad, ha nem itatjuk. Az ablakot – ha nincs légkondicionálónk – mindig le kell egy kicsit húzni, hogy kutyánk nyelve lógatásával, lihegéssel hűthesse magát, és időközönként itassuk is. Tűző napon soha ne hagyjuk benn a kocsiban, a hőtorlódás  – főként a nagy testű, nagy bundájú fajtáknál és a kövérebb egyedeknél –  hőgutát okozhat.

autobanlihego

A rövid szőrű fajtákat emellett még a napszúrás is fenyegetheti, ami a hőgutától különbözően hányással és égési tünetekkel is együtt jár. Mindkét esetben gyorsul a pulzus, a lihegés, vérbőség alakul ki a száj nyálkahártyáján, az állat bágyadttá válik, elfekszik, súlyosabb esetben eszméletét veszti. Azonnali elsősegélyként vigyük árnyékos helyre, óvatosan locsoljuk le hideg vízzel, majd kerítsünk állatorvost.

Karelo_Finnish_Laikas_sleeping

Hosszabb autóutakat szakítsunk meg az állatnak szabad mozgásra alkalmat adó pihenőkkel. Ilyenkor viszont már a legkisebb füves területen is előforduló kullancs veszélyével kell számolnunk. Ha felfedezzük a vérszívót a kutyában, egy csipesz segítségével, egyszerű mozdulattal gyorsan csavarjuk ki a bőréből, és ne próbálkozzunk krémes vagy olajos „megfojtásával”, a döglött kullancsnak ugyanis nagyobb eséllyel szakad benn a feje.

samunakmelegvan

Kutyás nyaralásra indulni kellő mennyiségű kutyatáppal érdemes, ugyanis nem minden üdülőben készülnek fel állatok vendéglátására, még akkor sem, ha egyébként kutyabarát helyre megyünk pihenni. Ha külföldre indulunk (akár az EU-n belül), ne feledjük, házi kedvencünknek is útlevélre van szüksége. Dr. Kocsis Gábor veszprémi állatorvostól megtudtuk, az útlevél költsége 5800 forint, és az útlevél mellett mindenképp érdemes magunkkal vinni a cica, görény vagy kutya egészségügyi könyvét is.


[fbcomments]