Közérzet / Egyéb · 2022.01.26.

NATO – Vissza 1997-be?

„A Kreml NATO-mentes régiót hozna létre Kelet- és Közép-Európában, az egykori szovjet blokk mára NATO-taggá vált országaiból. Az érintettek a szuverenitásuk durva megsértését hányják Moszkva szemére. A Brüsszellel szembeni szuverenitását körömszakadtáig védelmező magyar kormány hallgat, Orbán Viktor jövő héten Moszkvába utazik” – foglalja össze a Telex az ukrán határon kialakult háborús feszültség lényegét.

Vissza 1997-be?

Az orosz diplomácia tavaly év végi írásos ajánlatban azt kérte, szavatolja a Nyugat Oroszország biztonságát. Ennek érdekében a NATO húzódjon vissza az 1997-es állásokra és ne vegye fel tagjai sorába a volt szovjet tagköztársaságokat, köztük Ukrajnát, Grúziát, Moldáviát. Ez a kérés részben nevetséges, hiszen nem a Nyugat fenyegeti Oroszországot, hanem Oroszország támadta meg Grúziát 2008-ban és annektálta 2014-ben a Krím-félszigetet. Ők nem tartják be a 2014-es minszki egyezményt. Másrészt a volt szovjet blokk mára NATO taggá lett országaira, köztük hazánkra nézve fenyegető. Vissza 1997-be, amikorMagyarország, Lengyelország és Csehország is csak 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz? Ez elfogadhatatlan lépés lenne, hiszen elvenné tőlünk a kiépült védekezési rendszert. De facto védelem nélkül maradna a volt kelet-európai tömb az oroszokkal szemben. Vajon Orbán Viktor és a magyar diplomácia miért hallgat erről?

Az oroszok arra vonatkozó ajánlatát, hogy vissza 1997-be, nyilván senki sem fogja elfogadni az érintettek közül. Akkor meg mi célt szolgál ez az egész? A fentebb már idézett Telex-cikk kitér a Foreign Policy által megkérdezett katonai szakértők véleményére. Eszerint „az orosz haditervek fókuszában nem a területszerzés, inkább az ukrán haderők védelmi képességeinek és a NATO presztízsének megtépázása állhat. Klasszikus invázió helyett ezért inkább pusztító légi- és rakétacsapásokra, és azt követő határmenti tisztogató műveletekre lehet számítani”.


Speciális orosz lélek?

Orosz szakértők szerint ahhoz, hogy megértsük az ukrán–orosz feszültség forrását, foglalkozni kellene az orosz lélekkel. Oroszország a világ önjelölt szuperhatalma volt és az is maradt, ahogyan a másik oldalon Amerika is. Egy 2020-ban készült felmérés szerint az oroszok 58 százaléka támogatja „az oroszok sajátos útját”, és 75 százalékuk a mai napig úgy érzi, a szovjet korszak volt történelmük „legdicsőbb periódusa”. Ehhez képest csak 28 százalékuk térne vissza a szovjet útra. Más szavakkal, az oroszok nem a Szovjetunió visszaállítását szeretnék, csak a világbefolyást, ami azzal járt. A NATO-ban ezzel tisztában vannak kezdetektől fogva, ennek ellenére egyre közelebb kerülnek az orosz határhoz.

Mi meg itt őrlődünk köztük, mert mindenki előtt világos, hogy a mai fegyverekkel helyrehozhatatlan károkat okoznának az emberiségnek, ha kitörne a háború.

Fotó: bbc


[fbcomments]