Közérzet · 2017.05.09.

NAPIVIDÁM – Kukától a kulturális fővárosig

Őszinte elismerésem annak az ismeretlennek, akiben olyan mélyen él a szépre való törekvés, hogy még az egyenszürke kukaedényét is képes volt ilyen vidám-színesre pingálni!

Számomra ez egyfajta üzenet is, ami arról szól, hogy semmi nem lehet annyira ronda, esztétikailag elhibázott – vagy akár a „sorsánál” fogva alantas rendeltetésű –, hogy egy kis törődéssel, kreativitással ne lehetne szerethetővé, mosolyt fakasztóvá varázsolni.

A színes kuka látványa eszembe juttatta a veszprémiek sokszor, sokféleképpen megfogalmazott kritikáját. Hiszen így a szürke ötven árnyalatában csúfoskodó veszprémi belvárost is kedvessé, otthonossá, jókedvűvé lehetne tenni. Ezer példa akad rá a határokon túl, de odáig se kell elmenni ötletért. Ezen az oldalon (http://szinesvaros.hu/hu/munkak ) is találni olyan kevésbé harsány, harmóniát sugárzó és vizuálisan könnyen befogadható alkotásokat, amelyek tompíthatnák például a Hotel előtti szürke betonfalak rossz asszociációkat keltő, nyomasztó sivárságát. Kerülhetnének a falakra gyerekrajzok is vagy akár a testvérvárosok egy-egy jellegzetes épületének képei. Ha már az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázunk, jó lenne vonzóbbá, szerethetőbbé tenni a városképet is.

s. bonnyai

Hozzászólások

hozzászólás