Közérzet · 2017.07.29.

NAPIMORGÓ – Plakáttörvény meghekkelve

Ha nem lennének olyan kiábrándítóak a politikai hirdetések, a lejárató kampányok és az erőből jóváhagyott plakáttörvény, jól is szórakozhatnánk a legújabb fordulaton. Hiszen már-már olyan az egész, mint az ovisok kötekedése a homokozóban. A posta előtti tér hirdetőoszlopán is, akárcsak szerte az országban, megjelent az ismeretlen „magánrendelő megbízásából közzétett társadalmi üzenet”. Hófehér felületen fekete betűkkel: A nép nem betiltható, de a kormány leváltható.

Amikor a hét közepén arra jártam, a szöveget fekete festékspray-vel már átfújta valaki, nem kímélve az oszlopra ragasztott – és nyilván nem a plakátolók által felapplikált –, Az üdvösség imája címet viselő üzenetet is. Másnap megint arra vitt az utam, az oszlopon vadonatúj, még teljesen ép plakát feszült.


Elképzelem, ahogy a plakátolók és a plakátrongálók figyelik egymást, ugrásra készen várva mikor, mit lép a másik. És elképzelem, ahogyan a hatalmasok azon agyalnak éppen, milyen újabb jogszabállyal lehetne a társadalmi üzeneteket is politikai aknamunkának, a plakáttörvény kijátszásának minősíteni. Azt pedig már tudjuk, hogy a hekkerek mit érdemelnek…

s.bonnyai


[fbcomments]