Közérzet · 2023.03.01.

NAPIMORGÓ – Parkoló autók a sportpályákon

Olvasónk írt nekünk és küldött néhány fotót a parkolási mizériáról. Azt írja: ilyen aberrációkhoz vezet az autóközpontú társadalom, ami Veszprémben az utóbbi években kialakult és amit a városvezetés továbbra is előszeretettel támogat parkolóházak és egyebek építésével.

A Kádár utcában a közelmúltban kialakítottak egy fizetős parkolót, ahol korábban ingyenesen lehetett megállni. Korábban ezt az iparis diákok és tanárok használták. A fizetőssé tételnek először az lett a következménye, hogy ezek az autósok a Kiskőrösi utca végén, egy csendes lakossági övezetben kezdtek el parkolni. Ennek akkor lett vége, amikor lakossági felhívásra a közterületesek kimentek oda és elkezdtek büntetni, mivel az egy várakozni tilos zóna. Ezután következett az igazi géniuszmegoldás: az ipari vezetősége engedélyezte, hogy a diákok és a tanárok a belvárosi sportpályá(ko)n parkoljanak. A diákok kültéri sportolását így felfüggesztették. Mellékeltem képeket a jelenlegi helyzetről. Ez a helyzet egy átlagos hétköznapon. Az új fizetős parkoló körülbelül háromnegyede mindeközben természetesen szabad. Agyrém.

parkoló autók, NAPIMORGÓ – Parkoló autók a sportpályákon
Az iskola udvara
parkoló autók, NAPIMORGÓ – Parkoló autók a sportpályákon
A fizetős parkoló

10 hozzászólás

 1. Egy Diák szerint:

  Tisztelt Szerkesztőség!

  A cikk több pontatlanságot is tartalmaz:

  A főkép az iskola egyik belső udvarán készült. Öt éves pályafutásom alatt parkoló autókon kívül mást nem láttam. Ennek egyszerű magyarázata lehet, hogy a pályát körbe ölelő épület tantermeinek ablakai mind abba az irányba néznek. Belátható, hogy egy testnevelés órán nem suttognak az emberek.
  Az iskola udvarát bárázoló képen látható focipályára lényegesen kevesebb terem ablaka nyílik.

  A közösségi médiában valaki megjegyezte, hogy a további két sportpályát, amit parkolónak alakítottak át, nem voltak használva. Ez nem igaz. A Szilágyi IS azokon a pályákon oldotta meg a testnevelésórákat.

  A “géniuszmegoldás” nem teljesen igaz. Nekünk továbbra sem lehet parkolni az iskola területén, viszont annyi az óraadó, a más városból bejáró tanár, hogy lassan nem lehet követni melyik autó kié. Aki pedig például Pest megyéből jár órát tartani, attól nem lehet elvárni, hogy inkább biciklivel jöjjön..

  Napközben látszik, hogy mindegyik kapu nyitva van, vagyis boldog-boldogtalan be tud jönni a területre autóval. Erre nem is egyszer volt példa. Legemlékezetesebb, amikor egy bácsi a parkolót kereste, de a főképet ábrázoló parkoló felöli kapun ment be. A focipálya felé nézve látszik a parkoló csak a sofőr nem tudta, hogy zsákutca. Ráadásul a lépcsőket sem vette észre. Sajnos félúton fennakadt.

  A cikk hangulatkeltésre és köpködésre nagyon jó, de nem veszi figyelembe a valós tényeket.

  Üdv,
  Egy Diák

 2. Domján Gáborné szerint:

  Az iskola udvara valóban a fő képen látható (balra), a fenti képen, mely alatt tévesen szerepel, hogy “az iskola udvara”, azon látható a megmaradt pálya az újonnan épített parkoló mellett, az iskola mögött. Itt úgy néztem ma reggel (fél nyolctól vagy 20 percig silbakoltam az ablaknál), hogy az iskola diákjai jönnek ide parkolni. Gondolom, a technikusok az 5. évfolyamról. Az “Egy diák” aláírású hozzászólót pedig nem értem, miféle köpködésről beszél? Egy problémát jelez a cikk, ennek a problémának a megoldására én tettem egy javaslatot is: kapjanak az iskola oktatói ingyenes parkolási engedélyt az iskola mögötti parkolóban, és akkkor nem kell a pályán parkolni. Egyébként tényleg nem voltak itt a pályákon régen diákok, lehet, hogy, 2020-2022 tavaszáig a covid miatt, 2022 őszétől pedig elkezdődött az építkezés a parkolóban. Domján Gáborné

 3. Gyurik Pál szerint:

  Lehet morogni, de annak is van elfogadható módja, újságírói szakmai és etikai normákat sérteni morgás közben sem érdemes.

  1. A fényképek közül minimum kettő intézmény(ek) belterületén, tehát jogellenesen készült.
  2. Munkába járni nem gondolnám, hogy aberráció lenne bárki részéről. (Aki pedig munkába jár, jogosan várhatja el munkaadójától, hogy alkalmas lehetőséget biztosítson gépjárműve biztonságos és jogszerű elhelyezésére munkaideje alatt.)
  3. A “géniuszmegoldás” egy reakció volt egy problémára, amit rövid távon kellett megoldani, az érdekek lehető legkisebb sérülésével.
  (Egyébiránt ki a kedves cikkíró, aki névtelenül minősíti az Ipari (és a Szilágyi?) vezetését? A cikkből ugyanis ez nem derült ki.
  4. A diákok mínuszban egyébként sem sportolnak az iskolai sportpályán, így nem volt mit felfüggeszteni. (Mellesleg márciusra ez a parkolási lehetőség (is) megszűnt.
  5. A képen egyébként (minimum túlnyomóan, de csak nem állítom, hogy minden kolléga autóját felismerem) az Ipari Technikum oktatóinak gépjárműi parkolnak.
  6. Az új fizetős parkoló elég ritkán “tátong üresen”, sőt meglepő módon még így is frekventált használatnak örvend, különösen iskolaidőn kívül.
  7. Az “Agyrém” az egy újságírói mondat ?:)
  8. A lényeget “Egy diák” leírta: “A cikk hangulatkeltésre és köpködésre nagyon jó, de nem veszi figyelembe a valós tényeket.” Ráadásul nem arról szól, amire – megérzésem szerint – maga az alkotó is gondolt. A parkolási helyzetért inkább az intézményeket teszi felelőssé, mint a döntéshozókat.

  És akkor jöjjön a vélemény:
  Bezzeg, az én időmben … egy cikk megjelenéséről mindig tudott a főszerkesztő, legtöbb esetben el is olvasta előtte.
  Pontosan, részletekbe menően ismerte azt a felelős szerkesztő és nem engedte ki, ha valótlanságo(ka)t tartalmazott.
  Ezáltal akárki nem írt csak úgy egy cikket és azt nem közölték ellenőrizetlenül.
  Egy fotóriporter meggyőződött fotója helyszínének közterület státuszáról és/vagy engedélyt kért annak elkészítésére magánterületen.
  Egy újságíró több forrásból ellenőrizte értesüléseit. (Ez esetben minimálisan két igazgató és két fenntartó is szóba jön.)
  Névtelenül nem fröcsögtek intézkedések ellen, mert “köpködni” bárki tud.
  Egy-“Egy diák” jelenleg közelebb áll a valósághoz és az újságíráshoz, mint egy cikkszerző.

  • Domján Gáborné szerint:

   1.) Az a diák, aki köpködést emlegetett, elképzelhető, hogy csupán a maga vagy a társai parkolási gyakorlatát védte, mivel diákok parkolnak a focipályán. Ezt ma kifigyeltem az ablakból. Fél nyolc után ott strázsáltam, hogy képben legyek, kik jönnek ide parkolni. Ja, igen, és a szünetekben cigizni is odajárnak. Joguk van hozzá, hisz valszeg elmúltak 18 évesek, különben hogyan lenne jogsijuk. Most kinéztem az ablakon, már csak egy kocsi van a pályán, gondolom, a többieknek már nincs órájuk, és hazamentek.
   2. Mivel pontosan az előtt az ablak előtt szoktam tornászni reggelente (20-30 percig), rálátok a parkolóra és a focipályára is. A parkoló egyszer vagy kétszer telt meg, mióta fizetős lett. Tavaly ősszel tényleg mindig teli volt, de mióta fizetni kell, jóval kevesebb a kocsi. Most megszámoltam: 31 autó parkol a fizetősön, egy a focipályán. Reggel több volt az autó, legalább 45-50, de kb. kétszer annyi a férőhely. Így aztán Ön, aki annyira tiszteli a tényeket, jöjjön, és nézzen körül rendszeresen. Én naponta kb. 10-szer is látom, hogy épp mi van, mert ahogy bemegyek az északi szobába, már az ajtón belépve rálátok (sajnos) a parkolóra. Függönyünk nincs, mert virágokat nevelek az ablakban. Így aztán, általában látom, hogy mennyi az autó, bár számolgatni csak ma számolgattam őket. A mai nap átlagos volt.
   3. Maga egy régi komcsi újságíró lehet, aki úgymond csak tényeket írt le. Igen, azt, amit megkapott ukázban vagy az MTI-től. Az meg ugye, máig az igazság és a tények fellegvára. Olvassa a VEOL-t, abban megbízhat. Legalább annyire, mint a régi Magyar Napló politikai és gazdasági híreiben. Domján Gné

   • Egy Diák szerint:

    1, Kicsit elemezzük a hozzászólásomat:
    “Nekünk továbbra sem lehet parkolni az iskola területén”. De ha Önnek nem egyértelmű, akkor átfogalmazom… “Nekünk továbbra is TILOS parkolni az iskola területén”. Igy már nem tűnik védelemnek…

    2, Örülök, hogy törődik az egészségével és a virágai épségével. Viszont ez ugyanolyan magánügy, mint az, hogy ki dohányzik az iskola területén kívül.

    3, Az illető, tiszteli a tényeket. Annyira hogy rendszeresen jár arra és az alapján fogalmaz véleményt. Reggel az órái előtt, és délután az órái után. Minden hétköznap. Tessék nyugodtan tájékozódni.

    4, Bizonyára látta, hogy a kapu nyitva van. Mivel ennyire jól ismeri az ottani helyzetet, tudhatja, hogy a Szilágyinak (sportcsarnok és iskola) és az iparinak is ott van egyedül ingyenes parkolási lehetősége. Honnan gondolja, hogy az autó tulajdonosának köze van az intézményekhez? Mint ahogy már említettem: “boldog-boldogtalan be tud jönni a területre autóval. Erre nem is egyszer volt példa.”

    Annyira jó, hogy Önnek van ideje parkoló autókat számolni és az iskolában dolgozóknál, tanulóknál sokkal jobban tudni, hogy mik a körülményeik.

    Remélem sok autó parkol jogtalanul a focipályán amit lehet számolgatni.

    Izgalmas estét kívánok!
    Egy Diák

   • fönök szerint:

    Semmi rossz indulat, de maganak miert faj, hogy ki hova parkol?

    • Egy Diák szerint:

     Abban teljesen igaza volt, hogy a tanároknak adjanak ingyenes vagy jelentősen kedvezőbb árú parkolási bérletet. Meg ha kinti sportolásra alkalmas idő lenne, igazat adnék neki.

     Viszont ami rendkívűl fel tud idegesíteni, az az, ha valaki mindent jobban tud mindenkinél és beszól azoknak is, akik nap mint nap első kézből tapasztalják a helyzetet.

    • Domján Gáborné szerint:

     Nekem abszolute nem fáj, ha az iskola sportpályáján parkolnak a diákok. Egyszerűen javaslatot tettem arra, hogyha ekkora a gond, és a diákok nem tudnak sportolni a pályán, akkor tegyék lehetővé, hogy az iskola dolgozói ingyen vehessék igénybe a parkolót. Igaz, ezt akkor írtam, amikor azt hittem, hogy az oktatók parkolnak ott. Azóta megfigyeltem az ottani parkoásokat, és rájöttem, hogy diákok autói vannak ott: reggel 7-től jönnek egy autóban 2-3 kapucnis hátizsákos diák. Úgyhogy azóta engem nem érdekel a téma, hisz ez tényleg az iskola ügye. Gondolom, Önnek is ott parkol az autója most is. Látom, nagyon az elevenükbe vágott ez az olvasói levél (mellesleg nem én írtam, a Kiskőrösi utcai parkolásokról én mit se tudok, és a Szilágyi iskolai bejáratot se ismerem), remélem, nem rajtam fognak bosszút állni, amiért hozzá mertem egyáltalán szólni a témához. Segíteni akartam, de látom, itt a gazdag, elkényeztetett fiúk ellenében senki nem szólalhat meg. Ha balesetem lesz, azt azért tudom, kinek a számlájára írhatom, mégha a nevüket nem is vállalták.

    • Domján Gáborné szerint:

     Ha az iskola diákjainak tilos a parkolás, akkor miért mennek reggelente párosával, hármasával az ipari iskola felé a sportpályán leparkoló autókból hátizsákosan kapucnikban? Én ugyanis semmiféle kapura nem látok rá, de nagyon is rálátok a parkoló melletti sportpályára és az iparihoz vezető lejáróra. Na, mindegy, belátom, hogy kárt okoztam. Ezek szerint tilos az iskolába autóval járni, és akkor most én lebuktattam egy csomó diákot. Fogalmam se volt, hogy nem engedéllyel teszik. Sajnálom.

     • fönök szerint:

      Nem tudom mibol szurte le, hogy a “gazdag elkenyeztetett” diakok balesetet fognak okozni maganak, azt meg vegkepp nem ertem, hogyha semmi hattertudasa nincs a temaval kapcsolatban minek kommentelget hatalmas okorsegeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]