Közérzet · 2018.02.23.

NAPIMORGÓ – Jól van ez így?

Tessék mondani, jól van az úgy, hogy egy, jobb esetben tanfolyamot végzett bolti eladó a kétszeresét keresi annak, amit egy diplomás tanár vagy egy újságíró? Hogy egy boltvezető a multiknál háromszor annyit kap, mint egy kórházi orvos, aki csak egyetemre hat évig jár, majd rezidensként meg szakorvos jelöltként még legalább ennyit tanul, s azután is folyamatosan képezi magát, az is rendben van? Az agyonszidott multik most jól megfizetik azt, aki beáll hozzájuk, s néhány hónapos tanfolyam után, ha ügyes, majd’ 900 ezret is megkeres.

Félreértés ne essék! Nem a multibolti dolgozóktól sajnálom a fizetést, sőt! Kifejezetten örülök, hogy legalább van egy „szeletkéje” a magyar munkavállalói rétegnek, amelyik európai bért kap. Ez öröm.


Az már nem, hogy az egészségügyi szakdolgozók jó része idén semmit, vagy csak pár száz forintnyi emelést kapott, de vannak olyanok is szép számmal, akiknek az emeléssel is minimálbér közeli a havi fixük. Mert olyan munkakörük van, ahol nincs több műszak, így nincs se éjszakai, se semmilyen más pótlék.

És tessék mondani, az is jól van, hogy akinek nincs pénze magánkórházra, annak a folyosón kell élete utolsó óráit eltöltenie? Mert annyian vannak előtte, hogy mire sorra kerül, már nem tudnak segíteni rajta? Akik megtehetik, nagyon kevesen vannak. Akik itthon maradtak, elöregednek, a fiatal orvosok meg külföldre mennek. Miért is ne tennék? Itthon kétszázezret is alig keresnek, „kinn” megbecsülik őket, többmilliós fizetést adnak nekik.

Tessék mondani, jól van ez így? Jól lesz ez így?

marty –


[fbcomments]