Közérzet / Kultúra · 2019.10.08.

NAPIMORGÓ – A Joker nem nyolcéveseknek való!

Nagyszerű film a Veszprémben most látható Joker, a Batman-mozik „előzményfilmje”, a moziterembe beülve azonban szomorúan állapítottam meg, hogy a szülők némelyike igencsak tájékozatlan, és nyolc-tízéves gyermekét is magával hozta a vetítésre.

Számomra evidencia, hogy mielőtt beülök egy filmre, előzetesen olvasok a tartalmáról, az alkotóiról, keresek kritikát is róla a világhálón, így információkkal „felvértezve” döntöm el, megnézem-e, vagy inkább kihagyom.


Így határoztam el, hogy beülök a Jokerre, mert ugyan nem szoktam képregény alapján készült filmeket nézni, de ez egy úgynevezett előzményfilm: arról szól, hogyan alakul ki a gonosz, hogyan, milyen társadalmi és családi körülmények hatására válik egy ember tömeggyilkossá, és mint ilyen, inkább egy lélektani dráma, mintsem a jó és a gonosz harcát feketén-fehéren bemutató akciófilm.

Egyes szülők azonban elmulasztották, hogy utánanézzenek: vajon mire is viszik el nyolc-tízéves csemetéjüket. Legalább négy kisgyermeket láttam a nézőtéren, és már a vetítés előtt mondtam a páromnak, hogy szerintem ez nem való nekik – ami aztán be is bizonyosodott.

Remélem, hogy ezek a szülők legalább hazaérve megbeszélték gyerekükkel a látottakat, mert a kicsik igen véres és elborzasztó jeleneteknek lehettek szemtanúi, és tanulva az esetből legközelebb jobban meggondolják, milyen élményeknek teszik ki gyerkőcüket!


[fbcomments]