Közérzet · 2018.01.12.

NAPIMORGÓ – A Hemo mellett, az OTP mögött

Sokszor visszasírtuk már a közüzemi szolgáltató régi jó lomtalanítási gyakorlatát, amikor évente kétszer közzétették, hogy egy-egy városrészben mely napokon szállítják el a házak, lakások elé kitett hulladékot.

A rengeteg kacatot vagy a guberálók kotorták szét, vagy a szél hordta mindenfelé, de előbb-utóbb megérkezett a szolgáltató, és eltüntette a csúfságot. Mi tagadás, nem volt szép látvány. Ez volt az egyik oka annak, hogy a VKSZ változtatott a gyakorlatán: előzetes egyeztetés után, lakott területről díjmentesen elszállítja a lomtalanítás során kiválogatott hulladékot. Évente egyszer, május 1-je és október 31. között.

Ez eddig stimmel is, hiszen nem lomtalanítanak a háztartások havonta, sőt évente sem, de mi van akkor, ha történetesen télen kell kiüríteni egy lakást? Akkor az van, hogy hónapokig áll a cucc az utcán. Egyrészt azért, mert télen nem szállítják, másrészt mert a szemetelő nem hajlandó konténert rendelni a rendkívüli szállításhoz. Gondolom, mert drágállja. Hogy erre mi az orvosság, azt nem tudjuk.

agora2

A z Agóra – volt HEMO – és a Jutasi úti lakótömb között egy lakásnyi hulladék, ágyak, heverők, kibelezett háztartási gépek, kerti szék, szőnyegek. A lakók szerint legalább két hónapja gazdagítja a könyék látképét. Már akkor itt volt, tűnődik egy hölgy, amikor a nyáron közműmunkálatok folytak a létesítmény körül.

Vannak viszont olyan, már-már közkincsnek minősülő lomhalmazok, amelyek túlélnek jó néhány tulajdonost vagy bérlőt. Az időjárás viszontagságai alakítgatják, és általában túléli az összes költözködést, senki földjén egy sarokban. Az OTP ideiglenesen költözött a volt művelődési ház épületébe, miután a zeneiskola (is) kiköltözött onnan. Rekordidő alatt elkészült minden, ami egy bank működéséhez szükséges, csak a szemétrakás maradt ott mementóként a létesítmény területén.

Az OTP ideiglenes székházának udvara. Ottragadt egy szemétdomb

Az OTP ideiglenes székházának udvara. Ottragadt egy szemétdomb


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!