Közérzet · 2021.04.08.

Nálunk miért nincs szó az Európai Unió mentőcsomagjáról?

A koronavírus járványt elhúzódó gazdasági válság követheti. Sokan elvesztették a jövedelmüket. Ám az óriási állami támogatásoknak hála, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a koronavírus-válság kisebb károkat okoz a világgazdaságban, mint a 2008-as krízis. Nálunk miért övezi hallgatás az Európai Unió mentőcsomagját?

Minden idők legnagyobb mentőcsomag tervét fogadta el az Európai Unió még tavaly. A tagországok összesen 1,8 billió euró támogatásra számíthatnak, amellyel a zöldebb, a jelenleginél digitálisabb és erősebb európai gazdaság kifejlesztését támogatná az Európai Unió. Ez a csomag figyelembe venné az esetleges jövőbeni bizonytalanságokat is, amelyekkel számolni kell a lehetséges további járványok miatt. Ezeknek a pénzeknek az 50 százalékát modernizációra, kutatásokra, fejlesztésekre szándékoznak fordítani. Nagy hangsúlyt fektetnek a klímaváltozással és a digitalizációval kapcsolatos problémák, illetve feladatok megoldására, továbbá az egészségügy és az oktatás fejlesztésére. Spanyolországról tudni lehet, hogy ebből a csomagból próbálná átállítani az eddig főleg a turizmusra és mezőgazdaságra fókuszáló gazdaságát. Minderről főleg külföldi információs forrásokból olvasni, mert itthon nagy a csönd a támogatások körül. Talán mert az önkormányzatokat is be kellene vonni a pályázatokba?

Ezért itthon többnyire sóvárogva hallgatjuk, a precíz beszámolókat, hogy milyen támogatásokkal segítik a lakosságot és a vállalkozásokat Nyugat-Európában, illetve Amerikában, és várnánk, hogy Magyarországon is elinduljon valami. Tudni lehet például, hogy az USA 1900 milliárd dolláros költségvetési kiadásból célzott juttatásokkal gondoskodik azokról, akiket a legjobban megviselt a járványhelyzet. Ennek a mostani amerikai New Deal programnak a legnagyobb tétele az egyszeri pénzjuttatás, amit már el is kezdtek kiutalni. Az átlagos jövedelmű amerikaiak (évi 75 ezer dolláros bruttó keresetig) fejenként 1400 dollárt kapnak, továbbá ugyanennyit az általuk eltartott gyerekeik után is. Ezzel kiegészül az a 600 dolláros gyorssegély, amit már decemberben megkaptak. A szövetségi államok és a helyi önkormányzatok 360 milliárd dolláros támogatást kapnak. 176 milliárd dollár jut az egészségügynek, iskoláknak, kisvállalkozásoknak, ezen belül 25 milliárd dollár az éttermeknek, amelyek a korlátozások miatt padlót fogtak. Ehhez jönnek még a különféle adókedvezmények. Ráadásul Joe Biden amerikai elnök ezt az egész mentőcsomagot megfejelné még egy 2300 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programmal.


Hazánkban sem halogathatja sokáig a kormány az érdemi támogatások, illetve az EU-s projektek meghirdetését, mert minden késlekedés nagy veszteséggel járhat. Ahol elmarad az érdemi állami támogatás, ott elhúzódhat a gazdasági válság.


[fbcomments]