Gazdaság / Egyéb · 2022.11.30.

Nálunk drágul leginkább a kenyér

Sokkoló azzal szembesülni, hogy amíg Magyarországon 82,8 százalékos a kenyér egyéves áremelkedése, addig az Európai Unió második legnagyobb kenyérinflációja is csak 36,6 százalékos! A teljes magyar infláció majdnem a duplája az EU-átlagnak – írja a Nyomtass te is!

Nemcsak a kenyér drágult nálunk. Vannak termékek, amelyeknél egészen szélsőségesek a magyar folyamatok. A tojás drágulásában is elsők vagyunk Európában, nem véletlenül erre a termékre terjesztette ki az árstopot a kormány. A 27 tagország közül második helyen állunk a krumpli drágulásával. A vaj esetében is abszolút első helyen vagyunk, ugyanúgy, mint az alkohol, a cigaretta, a háztartási eszközök vagy éppen az egészségügyi kiadásokéban.

Sajnos, nem csak a kiragadott termékekkel vagyunk így. Ha egy kosárba teszünk minden ételt, és egy nagy átlagot veszünk az élelmiszerekre, benne az összes létező ennivalóval és alapanyaggal, ami csak kapható, akár árstopos, akár nem, Magyarország ebben az esetben is a legrosszabb helyen áll. Az is világosan látszik, hogy az árstop csak az érintett nyolc termék árát nyomja le (és okoz persze hiányt belőlük). A boltok – érthető módon – minden más termék árában visszaveszik tőlünk az így kiesett bevételüket.


Nem lehet csak a háborúra és a szankciókra fogni a brutális inflációt, ahogy a kormány teszi. Az, hogy éveken át hajtották túl a magyar gazdaságot, jóval a teljesítőképessége fölött, hogy a mezőgazdaságban szinte senkit nem tettek érdekeltté abban, hogy felkészüljön egy csúnyán aszályos évre, és hogy a választás előtti fél évben kiszórtak kétezer milliárd forintot a nép közé, erősen gerjesztette az inflációt. Ráadásul semmi köze sem Kijevhez, sem Moszkvához, sem Brüsszelhez. Ahogy az is hazai politikai felelősség, hogy a forint gyenge volt már a nemzetközi válság előtt is. Így aztán, amikor rossz idők jöttek a világpiacon, akkor a mi pénzünk még gyengébb lett, ez pedig meglátszik mindennek az árán, amiben külföldi alapanyag van.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Bizonytalan ideig csúszhatnak az uniós források
– Csak a hittantanárok fizetését emelik
– A karácsonyra is kihat a drágulás
– Tömegesen dobják ki a háziállatokat
– Életveszélyes mindenfélével fűteni

Olvassa, nyomtassa, terjessze: Innen tölthető le.

Fotó: femina.hu


1 Response

  1. Jurics Edit szerint:

    A mi kis pékségünkben a Dózsavárosban nincs vacakolás 1600 forint egy kiló akármilyen kenyér. Kivéve a fehér kenyér, ami 1000 forint, fél kilója 600 forint.
    Na???

[fbcomments]