Szórakozás · 2021.08.26.

Naked Truckers – Beszélgetés az utcazenészekkel

A minap kezdődő veszprémi Utcazene Fesztiválon, számos zenekar mellett a legnépszerűbbnek bizonyult, a több napon is fellépő Naked Truckers. Első előadásuk rengeteg embert vonzott a Man at work színpad köré. A zenekar fellépése előtt beszélgettem a fiúkkal, Kiss Gáborral, Péter Ádámmal, és Békési Gergővel. 

Balról: Kiss Gábor, Péter Ádám, Békési Gergő
  • Honnan jött ez a név?

Gábor: Úgy volt, hogy az alapító dobosunk, Róka, Dél-Afrikában kamionozott, amikor az alapító nagybőgősünket, Misit, egy baobabfán találta, ahogy pucéran épp ott lengedezett. Onnan leszedte, megszelídítette, hazahozta, és aztán együttest alapítottak. Ahová én később Gödöllőn beszálltam. Így lett Naked Truckers [meztelen kamionosok].

  • Gyerekként gondoltátok, hogy zenészek lesztek? Volt valami árulkodó előjel, például egy kedvenc játék gitár vagy más játék hangszer?

Ádám: Nekem volt annyi előjel, hogy elkezdtem dobolni öt évesen, és az eléggé árulkodott, arról, hogy zenélni fogok. Engem zenésznek „tenyésztettek”. Úgy válogattuk otthon össze a konyhai eszközöket, hogy legyenek cintányérnak hasznosítható tárgyak, meg fakanalak dobverőnek.
Gergő: Zenésznek nem is mondom magam. Szeretek zenélni, lelkes amatőr vagyok. Kilencéves koromban kezdtem vadászkürtözni, és azt tizenöt évig nyomtam. Utána egyszer csak lett a nagybőgő. Tehát kilencéves koromtól lehetett látni, hogy fogok zenélni, előtte nem volt még kanyarban sem.
Gábor: Tizennégy éves koromban apám fölhúrozta nekem a dédapám citeráját kerítésdróttal, egy húrt rakott rá, és én azon kezdtem el játszani. Aztán innen upgrade-eltem gitárra. 

  • Mi az, ami szerintetek különlegessé tesz titeket a többi hasonló stílusú zenekar közt?

Gábor: Az, hogy ennek a stílusnak mi vagyunk a feltalálói, alapítói és ország-világszerte az egyetlen képviselői. Ez garázsblues-space-punk… Nem tudom mi. Pajtatánc! Ez a műfaji meghatározás.
Gergő: Nem nagyon csinál más ilyet szerintem. Nem rockabillyt játszunk. Azért szeretem ezt, mert sokkal mocskosabb, mert a Gábor írja, és ő tahó. 

  • Említettétek, hogy már nem az eredeti tagok vannak. Ezen felül miben változott vagy fejlődött a zenekar a kezdetekhez képest, mit gondoltok?

Ádám: Amióta benne vagyunk, megírtunk három új számot. *nevetnek*
Gábor: Hat éve játszunk ezzel a felállással, előtte más volt. Annak már több, mint tíz éve. 
Gergő: Azért nehéz összehasonlítani, mert az első felállás az huszonéves srácokból állt, akik meg akarták váltani a világot. Ez a felállás más. Harminc felett, a Gábor már családapa is, kétszeresen. Más a cél, más az indíttatás. 
Ádám: Már nem akarjuk megváltani a világot, csak túlélni egy hétfőt egy koncerthétvége után. 

  • Milyen volt a Covid-időszak? Hogyan élte meg a zenekar?

Ádám: Kéthetente játszottunk. Én diablóztam.
Gergő: Nem volt koncertünk. Nem örültünk, de hát másnak sem volt, úgyhogy annyira nem lepődtünk meg. 

Ádám: Mindenki a polgári foglalkozását űzte, és vártuk, hogy mikor lehet megint játszani. 

  • Vannak feldolgozásaitok, és vannak saját számaitok is. Hogyan születnek ezek? Ki írja a szövegeket?

Gábor: Valaki bedob valami ötletet, és utána én írok belőle szöveget. 
Ádám: Például most született a Kilóg a mangó című, „King of the Bongo” feldolgozás.
Gábor: Ja, az úgy született, hogy Péti félrehallotta a szöveget, és azt hallotta, hogy kilóg a mangó. 
Ádám: Mint a Hol lakik a Móni.

  • Pont ez lett volna a következő kérdésem, hogy van ez a számotok, a Hol lakik a Móni. Miért van ilyen furcsa, bár annál mulatságosabb címe?  Ennek is van valami jó sztorija?

Gábor: III. Hank Williamstől énekelgettem épp a „My bucket’s got a hole in it” című számot. És a dobosunk: Mi van, mit mondasz? Hol lakik a Móni? És utána az lett a szöveg.

  • Vannak a közeljövőre kitűzött céljai a zenekarnak?

Ádám: Feloszlani. *nevetnek* Mondta a Gergő, igazából megvan mindenkinek a polgári szakmája, meg család, meg mittudomén, úgyhogy ilyen, hogy új lemez, azt nem tudom. 
Gergő: Jövő évre beszéltük, hogy valamit összehozunk. Csinálunk egy új lemezt.

A fiúk elárulták, hogy további fellépéseik lesznek szeptemberben. Elmondták, a közösségi médiában olvasható kommentek közt látták, hogy a helyiek a veszprémi zenekarokat hiányolják. Fontosnak tartották megosztani velünk, hogy a Naked Truckers kicsit veszprémi is, Veszprém megyei kötődésű. Így a helyi lakosok is magukénak érezhetik a zenekart, és büszkén élvezhetik fergeteges koncertjeiket. 

A Naked Truckers további Utcazene-fellépései megtalálhatók az Utcazene honlapján.

Fotók: Tóth Péter

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!