Közérzet · 2022.07.19.

NAGYÜZEM – Beindult a törvényhozó gyár

Úgy beindult a törvényhozó gyár kedden, hogy a képviselők rohammunkában voltak kénytelenek szavazni egy sor új törvényről. Sőt, a gránitszilárdságú alaptörvényünk sem úszta meg sértetlenül Orbán bátor embereinek ostromát. Megszavazták a 11. módosítását is.

Eszerint – történelmi hagyományainknak hűen – lesznek vármegyék, és visszajönnek az ispánok is (a kommunisták szüntették meg). Csont nélkül elfogadták a jövő évi költségvetést is. Ami azért minden tekintetben igen optimistának tűnik: 4,1 százalékos GDP-növekedéssel, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, államadóssággal és 5,2 százalékos inflációval számol. Ezen tervek alapján az államadósság az év végére várt 76,1 százalékhoz képest 73,8 százalékra csökkenne a GDP-hez képest. 2023-ban az államháztartás központi alrendszerének 2 ezer 352 milliárd forint hiánya lesz. És 100 milliárd forintos megszorítás is jön.

Az EP- és az önkormányzati választásokat ugyanazon a napon bonyolítják, noha az előbbi májusban lesz, utóbbi pedig eredetileg októberben (lett volna), így a polgármesterek mandátuma – hm, nem is tudom – októberben jár le? A bukottaké is? Viszont spórolós lesz, körülbelül 10 milliárddal kevesebbe kerülnek a választások (gondolom a mai forintárfolyamon).


Megérkezett a fotó- és hangcenzúra is. Az Országgyűlés döntésével összhangban ezután akit Orbán Viktor miniszterelnökkel vagy Novák Katalin köztársasági elnökkel közös rendezvényen fotóznak le, kérheti, hogy felismerhetetlenné tegyék a felvételeken. Akár az ilyen eseményeken készült hangfelvételeken is.

A törvényhozó gyár megszavazta a vagyonnyilatkozati rendszer teljes átalakítását. Az uniós szabályokkal összhangban a képviselőknek a jövőben nem kell beírniuk az ingatlanjaikat, autóikat és egyéb ingóságaikat, a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem kell nyilatkozniuk. Erről bővebben itt olvashat.

Nemzeti képviselőink erősen „flúgosnak” tűnő európai jövőképről is vizionáltak, sőt szavaztak is. Egy mondatba sűrítve imigyen: fel kell oszlatni a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet. Nem bajlódom a döntés értelmezésével, a telex.hu összefoglalta.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


1 Response

  1. 2022.07.20.

    […] Kedden az alaptörvény 11. módosításába, a jövő évi központi költségvetésről szólóba dugták el. A miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel egy rendezvényen részt vevő személyek kérhetik: az ott készülő képeken, videókon, hangfelvételeken tegyék őket felismerhetetlenné. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]