Közérzet · 2015.11.04.

Nagytakarítás az önkormányzat körül

Az ISZSZ-nél történt súlyos törvénytelenségek és szabálytalanságok elhallgatása, takargatása és negligálása miatt felelősség terheli Némedi Lajos alpolgármestert és Porga Gyula polgármestert is – szögezték le keddi sajtótájékoztatójukon Hartmann Ferenc (MSZP) és Katanics Sándor (DK) önkormányzati képviselők.

Mondták ezt már korában is, de ezúttal a hónapokig tartó macska-egér játszmának vége szakadt. Az Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) gyanús üzelmeivel kapcsolatosan kitartóan és következetesen, minden testületi ülés előtt, utána vagy közben válaszokat kértek, sőt, követeltek a polgármestertől. Választ nem kaptak, viszont most elégtételt nyertek: november 3-án a városi honlapon megjelent közlemény szerint a polgármesternek is a „tudomására jutott”, hogy az intézményben szabálytalanságok történtek. Ennek megfelelően feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen nagyobb értékre elkövetett gazdasági csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Az ügy részletei idén tavasszal szivárogtak ki, amikor az intézmény egyik felelős tisztségviselőjét menesztették, és Katanics (nem mellesleg az adatvédelmi hatóság segítségével) kicsikarta a felmondás hivatalos indokát. Eszerint a vezetőnek „közalkalmazotthoz méltatlan magatartása” miatt kellett távoznia. Aztán következtek a mély hallgatás hónapjai, s éppen a nagy sunyítás és a hivatal gumicsont válaszai adták a táptalajt az osztódással szaporodó városi pletykáknak. Az intézmény kirúgott alkalmazottja első fokon pert nyert, még nem ismeretes, folytatni kívánja-e az önkormányzat a pereskedést. Talán hasznosabb lenne, ha már nem kívánná még költségesebbé tenni a gubancos ügyet, aminek a feljelentéssel koránt sincs vége.

– Az ISZSZ-nél elkövetett törvénytelenségekre a városvezetők hónapokig nem reagáltak, a tétlenségük felveti felelősségüket – mondta Hartmann Ferenc, majd a két képviselő pontról pontra, dátumról dátumra ismertette a történteket. Eszerint a belső ellenőri jelentés már áprilisban elkészült, és hét „súlyos, nagy kockázatú” szabálytalanságot állapított meg. – A dokumentum a városvezetők rendelkezésére állt, de a tartalmát eltitkolták a képviselők előtt. Ki tudja, miért, hirtelen megvilágosodva, van képük azt mondani, hogy most jutott a tudomásukra – mutatott rá Katanics arra, miként „hagyták futni” egy hónappal ezelőtt a felelős vezetőt: szeptemberben „a fideszes többség leszavazta”, amikor a pénzügyi és költségvetési bizottságnak előterjesztette és felsorolta érveit, amelyekkel megindokolta az intézményvezető azonnali menesztésének szükségességét.

Győrffy József intézményvezető végül önként távozott az intézmény éléről, amivel Porga Gyula szerint elismerte a felelősségét. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel és a polgármester feljelentésével nem csillapodnak a kedélyek, mert számos szálon fut tovább a kisebb-nagyobb fondorlatos csalások és intézményi szinten történő elhallgatások sora. Ugyanis Katanics Sándor vesszőparipája még nem múlt ki, mert a sokat emlegetett próbatakarítások ügyében történő rendőrségi vizsgálatot, egy közérdekű bejelentés alapján, összefüggésbe hozták az egyik városvezető házának átalakításával (is).

– A történtekért nem csak az intézményvezetőt terheli felelősség. A belső ellenőrzési jelentés idejekorán rámutatott a súlyos szabálytalanságokra, tehát felmerül Némedi Lajos, a területért felelős alpolgármester felelőssége is, sürgősen el kellene gondolkodnia a lemondásán. S miután a polgármester úr hónapokig az intézményvezető iránti végtelen bizalmáról adott tanúbizonyságot, a botrány szele őt is súlyosan érinti.

[stextbox id=”grey”]A vizsgálati anyagban szereplő úgynevezett próbatakarítások az intézményekben hajnalban és éjjel, 10 ezer forintos óradíjért zajlottak. A vizsgálati anyag szerint tavaly, még november elsején, mindenszentek napján is próbatakarítottak egy konyhában. Alapos a gyanú, hogy csak papíron.[/stextbox]

(Az üggyel foglalkozó korábbi írásunkat itt olvashatják.)


[fbcomments]