Egyéb · 2022.08.30.

NAGY FOGÁS AZ INA-NÁL – Milliárdos visszaélések

Sajtóinformációk szerint a horvát rendőrség és a Korrupció és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (USKOK) lecsapott egy bűnbandára, amely évek óta módszeresen fosztogatta a horvát INA olajipari vállalatot.

Pénzmosás és súlyos visszaélések gyanújával vettek őrizetbe öt embert, közöttük az INA egyik igazgatóját is.

A gyanúsítottak vagyontárgyait zárolták és csaknem egymilliárd kunát (mintegy 133 millió eurót) lefoglaltak a letartóztatottak bankszámláiról. A horvát sajtó szerint hazai kutakból származó gáz illegális értékesítésével gyanúsítják őket. Horribilis összeget „tároltak” az egyik gyanúsított nyugdíjas családtagjának számláján. Az INA-t ért kár meghaladja az egymilliárd kunát.


A letartóztatottak között van az INA igazgatója, Damir Škugor, a Horvát Ügyvédi Kamara (HOK) elnöke, Josip Šurjak, üzlettársa, Goran Husić, akivel az OMS Management társaság társtulajdonosa, Škugor édesapja, Dane, valamint a Plinara kelet-szlavóniai olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnöke, Marija Ratkić.

Ante Biluš, a Pénzmosás-megelőzési Hivatal vezetője elmondta, „ez egy sajátos rendszer, mert a Kancellária történetének legnagyobb összegét, mintegy 813 millió HRK-t zároltak nyolc kereskedelmi bankban, 16 számlán, hat nyílt befektetési alapban. Az eljárás során megszerzett ingatlanokat azonosították és blokkolták”. Elmondta, hogy minden a bank értesítésével kezdődött, és fontos volt, hogy a pénz ne tűnjön el Horvátországból, ezért megállapodás született arról, hogy a gyanúsítottak ne kíséreljék meg a pénz átutalását.

Az INA 49,08 százaléka a magyar olajtársaságé, a MOL rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A horvát médiából értesültek a Škugor-ügyről. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Fotó: Róka László MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]