Közérzet · 2022.05.13.

My City Talks – Beszélgessünk, vitatkozzunk!

Magyarországon nem alakult ki a vitakultúra. Szinte megszűnt a higgadt, érvelésen alapuló beszélgetés eltérő nézőpontú emberek között. Az árkok mélyek, a közösségi fórumokon gyorsan mocskolódásba fordul egy-egy beszélgetés. Jó lenne elindulni az ellenkező irányba! Ezt segíti a My City Talks.

Ezt szeretnék elősegíteni a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói, Töreki Stefánia, Sulyok Judit és Madarász Eszter.

Egyikük magánemberként találkozott egy Németországban 2017-ben indult kezdeményezéssel, a My City Talks-szal. Ennek lényege, hogy egymástól teljesen eltérő véleményű emberek leüljenek beszélgetni egymással, meghallgassák egymás véleményét, megpróbálják érvekkel meggyőzni beszélgetőtársukat.


– A Zeit online kiadványának szerkesztősége egy új módszert dolgozott ki annak érdekében, hogy az akkor aktuális témákban a különböző nézeteket valló embereket összekösse. A végeredmény a Németország beszél/Deutschland spricht/Germany Talks kezdeményezés lett, amely gyorsan, 2018-ra a My Country Talks platformmá nőtte ki magát – mondta Töreki Stefánia. – A My Country Talks segít a világ országaiban élő társadalmaknak, hogy az emberek kapcsolatba léphessenek egymással és eszmét cseréljenek az őket megosztó problémákról. A beszélgetések lebonyolításához egy erre a célra kifejlesztett szoftvert használnak. A weboldalukon keresztül bármikor fel lehet venni velük a kapcsolatot és lebonyolítani az eseményt a kiválasztott helyszínen. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Együttműködő Közösségek alprojektjének keretében csatlakozott a My Country Talks kezdeményezéshez.

– A My City Talks-ot mi fenntarthatósági, kulturális témakörben tervezzük megszervezni – folytatta Sulyok Judit. – Ilyen vitákat, beszélgetéseket lehet uniós, országos, régiós szinten szervezni. Mi Veszprémben szándékozzuk meghonosítani ezt a kezdeményezést.

Uniós szinten például a következő témák is szerepeltek a vitákon:

– Én egyedül nem tehetek semmit a klímaváltozás ellen.

– Több menekültet kellene befogadniuk az uniós országoknak.

– Kötelező legyen-e a covid elleni védőoltás?

– Szükség van-e európai alapjövedelemre?

– Mi globális és a veszprémieket érdeklő kérdésekre is fókuszálnánk – mondta Sulyok Judit. – Magát a beszélgetést ősszel tervezzük megtartani. A rendezvényre regisztrálni kell. A kérdésre adott igen vagy nem válaszok alapján, ahogy említettük, egy szoftver dönti majd el, hogy ki kivel beszélgethet, vitatkozhat.

A képen balról jobbra: Töreki Stefánia, Sulyok Judit és Madarász Eszter. Fotó: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]