Kultúra · 2018.09.08.

MÚZEUMI SZABADEGYETEM – A természet adta művészet megőrzése

Szabadtéri előadásra hívja az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeum szeptember 11-én, kedden 16.30-kor. A múzeum szabadegyeteme előadásának címe: A természet adta művészet megőrzése, avagy miként ápoljuk a fából készült köztéri szobrainkat, helyszíne a Kossuth utca elején lévő Haubner Máté park.

A Hangvillával szemközt, a Kossuth utca aljában áll Velekei József Lajos Korpusz című szobra. Az 1993-ban, fából készült alkotás csavarodó formáival olyan természetesen illeszkedik a cserjék és bokrok közé, mintha egyenesen a földből nőtt volna ki. Az idő és a természet azonban kissé megtépázta az elmúlt évtizedekben, így szükségessé vált a mű restaurálása. Ezzel a munkával a veszprémi múzeum farestaurátorát, Nyakas Krisztiánt bízták meg, aki szabadegyetemi előadás keretében avatja be műhelytitkaiba az érdeklődőket:


– A fa holtában is mozog, szoktam mondani magyarázatképpen azokra a kérdésekre, hogy miért reped, deformálódik a fa akkor is, ha igyekszünk mindenféle favédő anyagokkal megóvni a környezeti hatásoktól. A fa, szerkezetét tekintve, a teljes pusztulásáig képes magába szívni, tárolni, elpárologtatni a levegő és általában a környezet nedvességtartalmát. Így aztán nem tehetünk mást, mint a változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú helyen tárolt, fából készült műtárgyakat időnként újra ápoljuk, így igyekezve megtartani épségüket, megőrizni szépségüket az utókornak.

– Velekei József Lajos (1950-2014) festő, grafikus és szobrászművész egyik legkedveltebb anyaga a fa volt, amelynek megmunkálása során annak természetes szépségét igyekezett megragadni, de fontos volt számára az anyag mágiája, szimbolikája is. A szakrális címmel felruházott Korpusz, organikus formáival valójában ennél több: életfa, amely a magyar nép múltjához, hagyományaihoz nyúlik vissza. Az egy tömbből faragott, spirálisan csavarodó alkotás a létezés titkát hordozza, és a látható világon túli szférák felé tereli a szemlélőt – mondja Sipos Anna művészettörténész.

A programon való részvétel térítésmentes. Rossz idő esetén az előadást a múzeum épületében tartják meg.


[fbcomments]