Közérzet / Kultúra · 2018.11.26.

MÚZEUM – Semmelweis Ignác, a keserű sorsú zseni

Szima Viktória, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárának munkatársa tart előadást a Semmelweis című legújabb időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a múzeumban november 27-én, kedden 16.30-kor Semmelweis Ignác, a keserű sorsú zseni címmel.

Az előadás során megismerhetjük az anyák megmentőjének hányattatott sorsát. Semmelweis tudományos eredményei és munkássága napjainkra megkérdőjelezhetetlenné váltak.


Idén ünnepeljük Semmelweis születésének 200. évfordulóját. Szinte hihetetlen, hogy az anyák megmentőjeként ismert szülész-nőgyógyászt kortársai csak gúnnyal emlegették. Igazi Cassandra volt ő, akinek senki sem akart hinni. Az egyik legnagyobb magyar orvos pokoli kínok között lehelte ki a lelkét egy bécsi elmegyógyintézetben. A gyermekágyi láz legyőzésének kulcsát, a fertőtlenítőszeres kézmosás fontosságát csak halála után fogadta el az orvosi szakma. Ismerjük meg a tudós életét, akinek nők ezrei köszönhetik az életüket!” – írja előadása beharangozójában Szima Viktória andragógus.

A részvételi díj 800 forint, és tartalmazza a Semmelweis című kiállítás megtekintését.

A kiállítás 2019. január 27-éig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig a Laczkó Dezső Múzeumban (Erzsébet sétány 1.).


[fbcomments]