Kultúra · 2016.08.25.

MÚZEUM – A csodákat kívánja bemutatni

Nyitott szemmel. Ez a címe Somogyi Márk fotóművész gyűjteményes kiállításának, amely a magyar fotográfia napja alkalmából augusztus 28-án, vasárnap ingyenesen tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

A fotókiállítás ingyenes nyitva tartásának aktualitását az adja, hogy 1840. augusztus 29-én készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezésére 2003 óta augusztus 29-e a fotográfia napjának ünnepe.

A Laczkó Dezső Múzeum idén Somogyi Márk fotóművész gyűjteményes kiállításán mutatja be a fotográfia klasszikus és kortárs témáit. A teljesen eltérő témájú munkákban – amelyek stílusukban is különböznek egymástól – megtalálható egy közös szemlélet, amely egyszerre ábrázolja a valóságot és azt a szubjektív részét a valóságnak, amely már a nézőpont és a művész szemléletének kérdése. Ezáltal egyszerre egy realista és egy szürrealista világot tud megörökíteni. Somogyi Márk a mellettünk, körülöttünk és bennünk létező csodákat kívánja bemutatni, miközben mindig ott találjuk alkotásaiban a valóságot is.

Az ingyenes nyitva tartással a múzeum a fényképezés múltjára, annak hiánypótló szerepére kívánja felhívni a látogatók figyelmét oly módon, hogy bemutatja, milyen művészi magasságokba lehet emelni egy, napjainkra már hétköznapivá vált, jelent megörökítő technikát.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!