Kultúra · 2018.10.15.

MÚZEUM – A klasszikus szépség mestere

Az országos Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében új időszaki kiállítás várja a közönséget a Laczkó Dezső Múzeumban: október 18-án, csütörtökön 16.30-kor megnyílik a Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere című tárlat.

A Laczkó Dezső Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum sikeres együttműködésének köszönhetően Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884–1975) szobrászművész alkotásaiból nyílik időszaki kiállítás. A megjelenteket S. dr Perémi Ágota múzeumigazgató, Perlakiné Scharf Claudia kulturális csoportvezető és Velkey Péter, Zalaegerszeg humánigazgatási osztályának vezetője köszönti. A kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész, a tárlat kurátora, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitja meg.


Kisfaludi Strobl Zsigmond a XX. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alakja volt, akit nemzetközileg is ismertek és elismertek. Fordulatokban gazdag pályafutása szorosan összefonódott a történelmi eseményekkel. Támogatott alkotója volt a háborúban álló monarchia katonai vezérkarának, a tanácsköztársaságnak, a két világháború közötti Horthy-érának és ezzel párhuzamosan az angol felső tízezernek ugyanúgy, mint utóbb a Rákosi-, majd a Kádár-korszaknak.

Mindettől függetlenül vitathatatlan, hogy briliáns tehetségű, nagy tudású és rendkívül termékeny művész volt. A fiatalkori szecessziós és progresszív kísérletektől eltekintve egész életében a klasszikus, akadémikus stílusirányzatot követte. Vallomása szerint „az igazi művész legnagyobb mestere a nagy természet”. Finom, érzékletes aktjai, elmélyülten jellemábrázoló portréi, ragyogóan komponált, mozgalmas szoborcsoportjai korának legjobbjai közé emelik. Méltán lépett a nagy elődök: Fadrusz János, Telcs Ede, Zala György örökébe, és vált évtizedekre a magyar szobrászat zászlóvivőjévé.

Végakaratának megfelelően hagyatéka a zalaegerszegi múzeum gyűjteményébe került, ahol 1976 óta állandó kiállításon tekinthetők meg legértékesebb alkotásai. Idén a Göcseji Múzeum épületének felújítása alkalmat teremtett arra, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond művei Veszprémbe látogassanak. A tárlaton több mint 40 kisplasztikát, érmét és plakettet láthat a közönség, köztük olyan darabokat is, amelyek általában a raktári polcokon pihennek.

A kiállítás 2019. január 27-éig látható, hétfő kivételével mindennap 10-től 18 óráig.


[fbcomments]