Kultúra / Egyéb · 2022.07.25.

MŰVÉSZETEK VÖLGYE – A dal a miénk

A Művészetek Völgye idén is megnyitotta kapuit, és vasárnapig még számtalan programot kínál a látogatóknak. Ami látható: Kapolcsnak egyre jobb az infrastruktúrája. Ami nem látható: az árusok keserű szájízzel árulják a portékájukat.

A Művészetek Völgye pénteken 31. alkalommal is kinyitotta kapuit. Mi vasárnap jártunk ott, és velünk együtt rengetegen választották kikapcsolódásul a völgy kínálta programokat. Aztán Kapolcsra érve, majd a tűző napon sétálva sokan elfáradtak, és inkább az árnyas fák alatti pihenés mellett döntöttek.

Sajnos ezúttal is úgy jártunk, mint a korábbi években mindig. Vagy egyidőben volt két olyan program, amelyeket szerettünk volna megnézni, vagy amikor az egyik programról siettünk a másikra, a hely kis befogadóképessége miatt már nem engedtek be bennünket.


Némiképp kárpótoltak bennünket a szebbnél szebb kézműves termékek, a(z elcsípett) remek előadások, a véletlen találkozások kedves ismerősökkel.

Kapolcs évről évre fejlődik, gazdagodik. Most éppen egy hatalmas fedett csarnok épül a mozi mellett. Majd jövőre kiderül számunkra, hogy mi lesz a funkciója.

Mielőtt elindultunk Kapolcsra, elolvastuk a Magyar Kézműves Szövetség közleményét, amelyben az áll, hogy idén 60 tagjuk nem vesz részt a rendezvényen. A Művészetek Völgye szervezői idéntől a Festipay használatára kötelezik a kiállítókat, szolgáltatókat. Nem engedélyezik a saját fizetési terminál használatát, ezzel is tovább növelve a kiállítók költségeit. Mi két helyen kérdeztünk rá az árusok tapasztalataira. Mindkét helyen elkomorodtak a kérdésünk hallatán, és azt mondták, ezen megint meggazdagodik valaki.

A nap végén azért megvolt a katarzis: a Csík Zenekar koncertje. A zenekar egyre profibb, a zenekar által újragondolt LGT-számok pedig zseniálisak. Egy Csík-koncert ma már ugyanolyan hangulatú, mint egy rockkoncert: a közönség a zenekar tagjaival énekli a népdalokat és a feldolgozásokat is. Szóval: A dal a miénk! A jó zene pedig segít elfeledni vagy legalább kicsit félretenni a mindennapok gondjait, bajait.

A képek magukért beszélnek. A vezető képen a Momentán Társulat előadása. Fotók: a szerző

Harcsa Veronika interjúhoz készülődik
Pihenés 1.
Pihenés 2.
Pihenés 3.
Pihenés 4.
Kapolcsi Hilton
Csík-koncert
Kapolcs este

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]