Életmód · 2022.09.28.

Művészetek Háza Veszprém – Csendnapok

A Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém szervezésében csendsétával, erdőmerüléssel, zenével, irodalommal, beszélgetéssel és tánccal járja körbe a csend témáját.

Egyre inkább a zaj határozza meg hétköznapjainkat. Sokan versenyeznek azért, hogy eljussanak hozzánk, és egyre nagyobb lármát csapnak, hogy csak rájuk figyeljünk. A gyors, zajos forgatag kibillent bennünket az évszázados egyensúlyból, amelyben a külvilág hatásai és a belső csend még kiegészítették egymást. Olyan tempóba „pörgetjük” magunkat, amelyet nem vagyunk képesek követni. Agyunk, egész lényünk nincs erre felkészülve. Az evolúció még nem jár itt, a technika gyorsabban fejlődött, mint mi, a befogadók. Éppen ezért: csendet kérünk! Csendnapok október 4. és november 27. között a Dubniczay-palotában –Vár utca 29. (A külső programok helyszíneit az eseménynél jelölik.)

A Csendnapok részletes programja

OKTÓBER 4., KEDD 17:00


CSENDSÉTA

A megszokott csendes, lassú séta során meglepő tapasztalat, hogy bár nem szólunk egymáshoz, mégis érezzük az összetartozást.

A vezető Kálazi Ági reikimester

Gyülekező a Fricska előtt (Miklós utca 10.)

OKTÓBER 9., VASÁRNAP 16:00

A BORZONGÁS GYÖNYÖRE – HIERONYMUS BOSCH VILÁGA

Az „ördögcsináló” németalföldi festő ismert alkotásainak közel felét lehetett látni idén tavasszal a Szépművészeti Múzeumban. Németh István művészettörténész bőséges képanyaggal illusztrált előadása ennek a kiállításnak az anyagával ismerteti meg a hallgatóságot. Olyan Bosch-művekre, illetve analógiákra is utal, amelyek nem kaphattak helyet a budapesti tárlaton.

OKTÓBER 15., SZOMBAT 15:00

ERDŐFÜRDŐ

A jelentkezők a Rab Mária-forrásnál a pihenni készülő őszi fák, bokrok titkait lesik meg. (Kényelmes cipő, sportos ruházat az ajánlott. A résztvevők vizet, íróeszközt vigyenek magukkal!)

Esőnap: október 21., péntek 15:00

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel közös program.

Gyülekező a Lidl áruház parkolójában (Észak-keleti útgyűrű)

OKTÓBER 22., SZOMBAT 13:00–19:00

CSENDKÓSTOLÓ A KÁLI-MEDENCE KÁPOLNÁIBAN

Legendák és valós történetek között barangol a csapat Nagy Nándor devecseri plébánossal Monoszlótól a Szent György-hegyig. (Jó időben séta, romok felfedezése, rossz időben szintén séta kápolnától templomig.)

Részvételi díj 4000 forint. A programra regisztrálni kell ezen a címen: arthouse@arthouseweb.hu.

Indulás különjáratú autóbusszal 13 órakor a Köd utcai parkolóból, hazaindulás 18 óra körül.

NOVEMBER 6., VASÁRNAP 16:00

BESZÉLGETÉS ZENÉVEL, TÁNCCAL

Női erő és gyengeség, álmok és valóság, szürke hétköznapok és csillogó színpad – csupán néhány gondolat a beszélgetésből. Herth Viktória vendégei Németh Kira énekesnő és Turós-Máté Kinga táncművész.

NOVEMBER 13., VASÁRNAP 16:00

LEHET HUMOR NÉLKÜL ÉLNI, DE MINEK?

Redenczki Marcsi ismert humorista. Műsorai családcentrikusak, témaválasztása a nők mindennapjai körül forog. Ezúttal azonban ő maga lesz a téma. A humoristával Herth Viktória beszélget.

NOVEMBER 20., VASÁRNAP 17:00

OdaLÖkött KÖLtészet

Téma: Örkény − csend

A Slam Poetry Veszprémmel közös program

NOVEMBER 27., VASÁRNAP 16:00

„EGYETLEN VOLTÁL E VILÁGON S MÚLHATATLANUL ÖRÖK”

Polihisztornak talán nem mondhatjuk, de a múlt századi Magyarország legsokoldalúbb művészének igen. Kassák Lajos, a magyar avantgarde meghatározó alakja 135 évvel ezelőtt született, és 55 éve halt meg. Az író, költő, műfordító, képzőművész életét, munkásságát Hegyeshalmi László képzőművész mutatja be.

Művészetterápiás foglalkozások

Bognár Tibor művészetterapeuta és a művészet segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat. A foglalkozásokon lesz beszélgetés és alkotás. A kreativitás mindegyikőnkben ott rejtőzik. Engedjük szabadon!

Időpontok:

– október 16., vasárnap 10:00

– november 5., szombat 17:00

– november 19., szombat 17:00

A művészetterápiás foglalkozásokra előzetes regisztráció szükséges az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

– 88 560-507

– 88 425-204

arthouse@arthouseweb.hu

dubniczay@arthouseweb.hu


[fbcomments]