EKF / Kultúra · 2023.01.17.

MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM – A Schroth-gyűjtemény

Több mint száz nemzetközi és német kortárs művészeti alkotás érkezett a németországi Soestből a Dubniczay-palotába. A Carl-Jürgen Schroth műgyűjtő gyűjteményéből válogatott kiállítás január 20-án, pénteken délután négykor nyílik meg az EKF-program részeként.

Carl-Jürgen Schroth kollekciója a konstruktivista, minimalista és konceptuális jellegű európai és észak-amerikai művekre fókuszál 1950-től napjainkig. Carl-Jürgen Schroth az 1980-as években kezdett képzőművészeti munkákat gyűjteni. Mostanra több mint 120 művész 700 alkotását tartalmazza a gyűjteménye.

Schroth, MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM – A Schroth-gyűjtemény
Martin Willing alkotása. Fotó: Bernhard Schaub

Carl-Jürgen Schroth Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címére való jelölését jó alkalomnak tartotta arra, hogy javaslatot tegyen a Vass-gyűjteménnyel való kiállítási együttműködésre. Az ötletet lelkesen fogadták a Művészetek Háza Veszprém munkatársai. Míg a Schroth-gyűjtemény darabjai január 20-ától április 2-áig a Dubniczay-palotában lesznek láthatóak, addig a Vass-gyűjteményből összeállított kollekciót március 26-ától június 11-éig a soesti Wilhelm Morgner városi múzeumban tekintheti meg a nagyközönség.


Schroth, MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM – A Schroth-gyűjtemény
Victor Vasarely műve. Fotó: Sebastian Kempa

Grászli Bernadettet, a Művészetek Háza Veszprém igazgatónőjét a részletekről kérdeztük:

– Miért esett a választás erre a gyűjteményre?

– 2003 óta a Veszprémhez kötődő Modern Képtár Vass László-gyűjteményhez kapcsolódva választottuk a Soestból, Dortmund mellől érkező gyűjteményt. Célunk az volt, hogy a két, hasonló utat bejáró gyűjtőt, gyűjteményt egymással párhuzamosan mutassuk be nemzetközi jelentőségű, kortárs képzőművészeti alkotásokon keresztül. Soest egy hasonló méretű város, mint Veszprém, hasonlóan érdekes történelmi múlttal. A Vass László-gyűjteményhez hasonlóan a soesti önkormányzat és a műgyűjtő közösen hozta létre az ottani városi múzeumban található kiállítóteret, a Raum Schroth-ot.

– Mennyibe kerül a kiállítás biztosítása, bemutatása?

– A gyűjtemény bemutatását és a teljes körű all risk biztosítást a gyűjtemény tulajdonosa, Carl-Jürgen Schroth finanszírozza.

– Carl-Jürgen Schroth is eljön a megnyitóra?

– Igen, megtisztel bennünket a részvételével.

– Mik a tervek még erre az évre?

– A László Károly-gyűjtemény veszprémi távozását követően a Művészetek Háza Veszprém azt a koncepciót dolgozta ki, hogy időszaki felosztásban, nem állandó kiállításként különböző magángyűjteményeket mutat be. Idén a Feuer-gyűjteményből és a MNB gyűjteményéből mutatunk be egy-egy időszaki válogatást. Emellett művészettörténeti és kortárs művészetet edukáló kiállítássorozatokat tervezünk tárlatvezetésekkel, múzeumi órákat művészeti workshopokkal.

Schroth, MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM – A Schroth-gyűjtemény
Chul Hyun Ahn munkája

A Schroth gyűjteményből a következő művészek alkotásait láthatja a veszprémi közönség: Chul Hyun Ahn, Douglas Allsop, Antje Blumenstein, Hartmut Boehm, Hellmut Bruch, Christoph Dahlhausen, Spencer Finch, Gál András, Frank Gerritz, James Howell, IEPE, Callum Innes, Jo Kuhn, Markus Leitsch, Francois Morellet, Blinky Palermo, Anton Quiring, Winston Roth, Klaus J Schoen, Heiner Thiel, Gunther Uecker Ignacio Uriarte, Victor Vasarly, Pieter Vermeersch, Ulrich Wellman, Martin Willing és Joan Witek. A CENTURY.idee bauhaus kiállításon bemutatott alkotásokat is elhozzák Veszprémbe.

A vezető képen Carl-Jürgen Schroth. Fotó: Michael Larssen


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]