EKF / Kultúra · 2023.03.29.

MŰVÉSZETEK HÁZA – Őrületesen sok program

A VEB2023 egyik kiemelt partnere, a Művészetek Háza Veszprém az elkövetkező negyedévben is számtalan kiállítással és irodalmi rendezvénnyel várja a veszprémieket és a városba látogatókat. A mai sajtótájékoztatón ezeket a programokat mutatták be.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatónője az Európán kívüli kultúrák napját, ezen belül a japán, a brazil és az indiai vendégművészeket jelentette be elsőként. Április 22-én a japán tavaszünnepre, a Sakurára várják az érdeklődőket, amelyen jelen lesz Japán magyarországi nagykövete, Otaka Masato is. Május 19-én Brazília magyarországi nagykövetasszonya, Susan Kleebank teszi tiszteletét a Kreatív Brazília című kiállítás megnyitóján. A kiállítás a dél-amerikai ország divatjába és dizájnjába enged bepillantást. Szintén május 19-én egy indiai-német-magyar formáció koncertezik Veszprémben.

Művészetek Háza Veszprém, MŰVÉSZETEK HÁZA – Őrületesen sok program

A Művészetek Háza Veszprém programfüzetében további látni- és hallgatni valókat találnak

A Magyar Nemzeti Bank gyűjteményének 23 női alkotója mutatkozik be a Folyékony időszelek című kiállításon, amelynek megnyitója április 15-én lesz. Az Europa Archiv kortárs fotóművészeti kiállítás két művész, a holland Eric Kessels és a francia Thomas Mainlaender bolhapiaci gyűjteményét vonultatja fel.


Géczi János dekollázsait láthatja a közönség áprilisban. Géczi később verseivel és a Forte Társulattal is vendégeskedik majd a Művészetek Házában.

Júniusban öt kiállítással csúcsosodik ki a BALATON EYE – Fotóművészeti rezidenciaprogram. Noémie Goudal (Franciaország), Dafna Talmor (Nagy-Britannia), Szalontai Ábel, Szabó Dezső és Toroczkai Csaba alkotásai az Európa Kulturális Fővárosa régióját örökítik meg és mutatják be az idelátogatóknak.

A kortárs képzőművészeten túl az irodalom is szerepet kap a tavaszi, nyári programkínálatban. A Veszprém Ünnepi könyvhéten könyvbemutatók, író-olvasó találkozók és irodalmi estek várják az érdeklődőket, míg a Gizella-napokon az Irodalom utcája – az utca irodalma programon lengyel, francia, észt és erdélyi írókkal, költőkkel rendeznek városi sétákat. Az Én városom, te városod, mi városunk eseményen is szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat Veszprém testvérvárosainak irodalmáraival.

A részletes program ezen a linken böngészhető.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra, Grászli Bernadett, Klaudia Küssel független nemzetközi kurátor, Hamvai Kinga, a Magyar Nemzeti Bank képzőművészeti gyűjteményének kurátora, Varga Richárd, a VEB2023 kulturális menedzsere és Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém munkatársa. Fotók: a szerző


[fbcomments]