EKF / Kultúra · 2021.08.30.

Művészetek Háza: Beyond the Art

Művészettörténeti előadás-sorozat, mecénások bemutatása, múzeumpedagógiai foglalkozások, Kádár Tibor kiállítása, műtárgyvásárlás, irodalmárok bemutatkozása, fiatal költők első kötethez segítése. A Művészetek Háza Veszprém a felsorolt programokra nyert ötmillió forintot az EKF pályázatán.

A Művészetek Háza Veszprém elkötelezett a kortárs művészetek innovatív módon, európai színvonalon történő bemutatásában, népszerűsítésében. Célja a régió kulturális kínálatának színesítése, közösségi életének gazdagítása. Beyond the Art című pályázatnyertes projektje segíti a kortárs művészet és irodalom befogadását, így széles réteg számára válhat a kultúra a mindennapi élet részévé. A pályázatból hétféle programot terveznek szeptemberben és októberben Dohnál Szonja és Némethné Pajer Orsolya projektmenedzserek koordinálásával. A program részleteiről Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese beszélt a sajtó képviselőinek.

Művészettörténet előadások

A művészettörténet előadásokon közelebb kerülhetünk korunk művészetéhez, a Művészetek Háza Veszprém kiállításaihoz, megismerhetjük a kortárs művészet előzményeit.


Az iskolában megszerezhető képzőművészeti műveltség, időben – legjobb esetben is – az impresszionistákig terjed, pedig az azóta eltelt másfél évszázad rengeteg izgalmat rejt. A hiánypótló előadás-sorozat segítségével a leghíresebb vagy éppen a kevésbé ismert művészeti irányzatokat ismerhetik meg az érdeklődők. A XX. század elejétől induló összeállítás 2023-ra elérkezik napjaink kortárs művészetéhez.

Az előadók elismert hazai szakemberek, akik sok humorral és izgalmas stílusban, képekkel illusztrálva mesélik el, hogyan alakult a művészet története az elmúlt több mint száz évben. Elsőként Rényi András művészettörténész, egyetemi tanár roppant közönségbarát, A szem ügye: nézni a képeket, vagy látni általuk? című előadására várják az érdeklődőket.

Gyűjtők, művészek

Az előadásokon megszerzett ismeretek segítenek közelebb kerülni a kortárs művészeti kiállításokhoz, vonzóbbá, egyúttal érthetőbbé teszik a 2023-ra tervezett művészeti projekteket és programokat.

A kortárs művészeti szcéna egyik fontos mecénása és támogatója az a Magyarországon viszonylag szűk réteg, amelyik műalkotásokat vásárol és gyűjt. Gyűjtők mesélnek arról, mi motiválta/motiválja őket gyűjteményük létrehozásánál, miért érdemes műveket vásárolni, milyen örömei és milyen nehézségei vannak, ha az ember egy több ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik. A műgyűjtők mellett szakembereket is meghívnak, akik egy tágabb perspektívában mesélnek a műgyűjtésről, valamint művészeket, akik bemutatják alkotásaikat.

Múzeumpedagógia a Tegularium téglagyűjteményben

A Művészetek Háza Veszprém élményszerű oktatás keretében kínál különleges alkalmat a családoknak. A foglalkozásokon ráhangolódásként tárlatnézés közben beszélgetnek. A látogatók megismerkednek a téglakészítés rejtelmeivel, a Tegularium gyűjteményével. A lényeg az ezt követő alkotómunkán van. A foglalkozásokat szeptember 19-én és október 10-én 15 órai kezdettel tartják.

Kádár Tibor kiállítása

A veszprémi és a régióban élő alkotók munkáinak bemutatásával a Művészetek Háza Veszprém a helyi értékeket erősíti. Elsőként Kádár Tibor festőművész kiállítását rendezik meg a Várgalériában. A megnyitó szeptember 22-én, szerdán 17 órakor lesz. A művészről és alkotásairól Ladányi István egyetemi tanár, író fog beszélni. A megnyitón bemutatják a Kádár Tibor munkásságát feldolgozó kötetet.

Műtárgyvásárlás

A Művészetek Háza Veszprém megvásárolta Szilágyi László tragikus hirtelenséggel elhunyt képzőművész 41 alkotását kortárs gyűjteménye számára. A művek a felújítás után az intézmény kezelésében lévő és felújítás előtt álló Szilágyi László-műteremlakásba kerülnek.

Az irodalom utcája, az utca irodalma

Ez a címe az intézmény hamarosan induló sorozatának, amelyet 2023 után is életben kíván tartani. Az eseményeket veszprémi és Veszprémhez kötődő kortárs irodalmárok, irodalomtörténészek közreműködésével valósítják meg. Az EKF-programban résztvevő települések és testvérvárosok literátorait ismertetik meg a közönséggel.

Elsőkötetesek

Sorozatszerűen tervezik megjelentetni négy, helyi kötődésű költő első verseskötetét. Ezek részben a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozatban jelennek meg. A sorozat első darabja, Éltető Erzsébet Szív/rag/tapasz kötete már nyomdakész. Somogyi Csaba, Korinek Janka és Varga Richárd versei később jelennek meg.

Mindegyik programelem sorozatban valósul meg, és folyamatos építkezéssel jut el, épül be a 2023-as év programjai közé.

A képen Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatóhelyettese. Fotó: a szerző


[fbcomments]