Szórakozás · 2018.04.17.

MŰVÉSZETEK HÁZA – 2221 – Szigorúan szabados viszonyok

A 2221 – Szigorúan szabados viszonyok című könyv bemutatójára várják az érdeklődőket április 18-án, szerdán 18 órakor a Művészetek Háza/Modern Képtár – Vass László Gyűjteményébe (Vár u. 3–7.).

A könyvről Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélget a szerzővel, Kállai Szilárddal. A Constantinus A.P. írói néven e könyvet jegyző fiatalember tizenöt éve ír, de az első nyilvánosan megjelenő regénye. Korábban több novellája is megjelent művészeti folyóiratokban és antológiákban. A szerző főállásban közgazdász, de könyvkiadóként is gyakorlatot szerzett már: első könyves vállalkozásában tíz éve Eötvös Károly könyveit adta ki újra, nagy közönségsikerrel.


A könyvről: Európa, 2221. – Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a „régi, páros világot”. A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.

Kérdés, hogy mennyire szilárd a matriarchata szövetségek által uralt új világrend? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene, de feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.

Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együttélésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség.

A könyv megvásárolható a helyszínen.






[fbcomments]