Kultúra · 2021.06.11.

Művészet: Megújul a Miklós utca 18.

Felújítják a Szilágyi László lakásgalériát. Az a terv, hogy 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa program idején már ismét látogatható legyen a Miklós utca 18. – válaszolta kérdésünkre Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.

Tulajdonosváltás, illetve felújítás miatt egy ideje már zárva van Veszprém kultikus kiállítóhelye, a Miklós utca 18., ahol Szilágyi László – LACKÓ, punk festő élt és dolgozott 2007. február 3-ig, amikor öngyilkos lett. Halála után a szülők létrehoztak egy alapítványt, amely kiállítóhelyként működtette a lakásgalériát, majd a közelmúltban a Veszprém város önkormányzatának tulajdonába került. A létesítmény működtetésének feladata a Művészetek Házára hárult. 

Eszerint az újranyitás után Művészetek Háza fogja működtetni a lakásgalériát, de addig is ellátja a fenntartással és felújítással kapcsolatos feladatokat  tudtuk meg Hegyeshalmi Lászlótól, a veszprémi Művészetek Háza igazgatójától.


Kérdésünkre hozzáfűzte, „a műtárgyak jogi és anyagi helyzetének rendezése folyamatban van. Jó tudni azonban, hogy a Miklós utca 18. egy négylakásos társasház, amiben a városnak csak tulajdoni hányada van. A lakásgalériának és magának az épületnek a felújítása jelenleg az építészeti-tervezési szakaszában van és a munkában folyamatos egyeztetés folyik. A tervek szerint 2023-ra a teljes épület megújul! Ez a három magántulajdonos és a város közös érdeme lesz”.

Miklós utca 18. különleges hely, „egy életmű lenyomata” – ahogy Fenyvesi Ottó fogalmaz a könyvben, mely Kovács Endre fotóesszéjét tartalmazza a lakásról. A fotós röviddel Szilágyi László halála után dokumentálta az ott látottakat. LACKÓ mindenre festett, falra, ajtóra, dobszerkóra, fürdőkádra, kályhára – részben vászon híján, részben ösztönösen, meggyőződésből, mert nem ismert korlátokat. 

„LACKÓ lakásának falai olyanok, mintha minden mozdulatával a tulajdon testét csapta volna a falhoz, iszonyú, meg-megújuló erővel. Nem az eszköz és az anyag látszik, hanem a mozdulatok intenzitása, nem a kézé, hanem az egész nekilendülő testé” – írja Ladányi István a már említett könyvben.

Szilágyi László art-punk festő volt, ő maga így definiálta  a stílust, amelyben alkotott. Az expresszív, újvad festésmód jellemezte. „Képeimben kamaszkorom óta a színek vad világát fejeztem ki. Festészetemben egyfajta  avantgarde expresszív magatartással kötődtem szubkultúrákhoz „ – fogalmazott életrajzában. „ Figurális vagyok. Képeimben az extravagáns személyek és a dimenzión túli extázis foglalkoztatott. Szerettem a független és extrém élethelyzeteket. Művészetemben kötődtem a graffiti és ős expresszív festészethez. Szeretem Isten teremtő erejét és az ebben rejlő őszinteséget. Mindezt függetlenül, rendszerek nélkül próbálom megélni.”

Sok rajongója van Szilágyi László művészetének, de sokan elzárkóztak tőle, nem szerették a polgárpukkasztó stílusa miatt. Ugyanakkor szinte mindenki kíváncsi a Miklós utca 18. különös lakójára, akinek már életében elkezdődött a legendája.

Kiemelt képen: Miklós utca 18.

Fotók: Nagy Lajos


[fbcomments]