Közérzet · 2019.03.14.

MUNKABESZÜNTETÉSEK – Fénylik, de nem mind arany

FRISSÍTÉS: Bár tegnap este még úgy tűnt, hogy 4 tankerületben lehet jogszerűen sztrájkolni, a PDSZ által meghirdetett kétórás szolidaritási sztrájkot, illetve az erről szóló, már aláírt megállapodásokat ma reggelre az EMMI és az érintett tankerületek megtámadták – tudta meg a merce.hu. A közszolgálati dolgozók a Parlament előtt jelentették be, hogy felfüggesztették a munkabeszüntetést – írta meg a 168ora.hu.

Mától újabb sztrájkok vannak kilátásban, miközben háromnapos helyett egynapos sztrájkkal ért el nagyon kedvező bérmegállapodást a szakszervezet a kipufogóöntvényeket készítő, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 fős oroszlányi üzemében, és sikerrel zárult a munkabeszüntetés az Audinál is. Csak nem itt a Kánaán?


Azért még nem, noha mára, március 14-re egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, melyben 7200 ember vesz részt, valamint csatlakozik hozzájuk még 3000 pedagógus is, akik kétórás szolidaritási sztrájkot tartanak.

A sztrájktörvény értelmében ez azt jelenti, hogy a tényleg halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni. Hogy pontosan hol lesz sztrájk, az titok, a szakszervezet ezeket az adatokat nem adja ki. A kormány, illetve más munkáltatók is mindenféle eszközzel igyekeznek megakadályozni, hogy a dolgozók érvényt szerezzenek követeléseiknek.

Honfitársaink számára a munkabeszüntetés a közlekedés megbénításával volt egyenlő, mert valódi eredményeket csak a vasutasok értek el. A törvénymódosítás óta eltelt kilenc évben két tucatnál alig több sztrájkot hirdettek. Az igazi áttörést az idei audis győzelem hozta meg. Még az operaház művészei is sztrájkoltak, szombaton két órával később kezdték az Erkel Színházban a Carment, ám a közönség nem méltatlankodott, megvárta az előadást, s vastapssal ünnepelte a produkciót.

Mielőtt örülni kezdenénk, gondoljunk bele, hogy a Hankooknál jelenleg is folyó munkabeszüntetések során a dolgozók 60 százaléka vette fel a munkát! A dolgozók jogosan félnek.

Ezért is nagy dolog a pedagógusok kiállása, szolidaritása. A főváros mellett Ózd, Pécs, Szigetszentmiklós, Kecskemét, Miskolc, Szeged tanárai is kiállnak a köztisztviselők mellett. A PDSZ gondosan felkínálta az elégséges szolgáltatást az összes tankerületnek és oktatási centrumnak, s ahol nem sikerült megegyezniük, ott nem szerveznek munkabeszüntetést, mert mindenképpen el akarják kerülni a törvénytelenség látszatát is. (Veszprém megyében egyetlen megállapodás sem született.)

Vehemens huszonéves mérnök ismerősöm szánalmasnak tartja az örökös taktikázást. Szerinte egyszerre kellene leállítani a gyárakat, az iskolákat, a közlekedést, mert annak lenne súlya. Nem kellene félni, annyi ukránt és mongolt nem tudnának behozni, amennyivel újra lehetne indítani a termelést. És attól sem kell tartani, mondja, hogy a nemzetközi konszernek továbbmennek, mert nincs hová. Ő viszont megy: Frankfurtba, a világ egyik legnagyobb vegyipari cégéhez, a Höchsthöz. Kétszer annyit fizetésért. Mert a harmadik munkahelyén is gyáva nyúl volt a főnök, soha semmiben nem mert dönteni, mindig fölfelé pislogott, őket pedig igyekezett sakkban tartani. Ezért mind a három barátja kilépett… Ha kiürül az ország, a vezetői magukra vessenek, miért nem kaptak észbe időben? Hogy nem szedheti mindenki a sátorfáját? Hát, akkor szerinte marad a langyos pocsolya, a siránkozás meg az elégséges szolgáltatás… 

[stextbox id=”grey”]A nyolc éve módosított sztrájktörvény szinte lehetetlenné tette az érdekérvényesítésnek ezt a módját. Jogászok szerint a sztrájkjogi előírások túlzottan általánosak, így széles körű bírói mérlegelést tesznek lehetővé, bizonytalan helyzetet eredményeznek mindenki számára. A sztrájk gyakorlásának szigorítása, különösen az elégséges szolgáltatás elmaradásának jogellenességgel való fenyegetése és a visszaélésszerű sztrájk fogalmának meghonosítása azt érte el, hogy mind kevesebben veszik igénybe a munkabeszüntetésnek ezt a lehetőségét.[/stextbox]


[fbcomments]