Közérzet · 2016.05.01.

Munka? – Ugyan, simli mindenütt

Majd hülye leszek ünnepelni a munkát, amikor abból legfeljebb éhen halni lehet. Simli-tan, az kell nekünk sürgősen, mert már így is behozhatatlan lemaradásban vagyunk. Ezt kellene tanítani a tanfolyamokon, nem az excel táblázat kezelését példának okáért. Azt kezeljék a páriák, akik képtelenek haladni a korral.

A simlinek sok fajtája van, de közös jellemzője, hogy kevés munkával ragyogóan jövedelmez. Feketemunka, ugyan hol van az már? Pályázatok, adócsalás, pénzkimenekítés – ez a biznisz. Én elintézem neked, te elintézed neki, aztán egyszer csak nekem is jó lesz valami. Családi, baráti, hatalmi üzemek. Ez fizetődik ki manapság. Csak a régimódi emberfajta erőlködik még olyasmivel, hogy helytállás, becsület, állva maradás. Tipikusan rugalmatlan az ilyen, képtelen továbblépni, nem érti a kor szavát.

Csak a vak nem látja, hol a pénz. Amit ha egyszer sikerül körpályára állítani, akkor már jó, ettől kezdve az Isten sem tudja felderíteni a kétes eredetet, legfeljebb ha a naiv, gáláns férj felteszi a felesége bankszámlájára annak születésnapján. Meg ha nagyon akadékoskodnak holmiféle oknyomozók, a becsület Grál-lovagjai. A transzparencia szép ideál, de gyakorlatilag nem érdeke senkinek. A szimatoló újságírót kirúgják, az adatokat csak bírósági döntésre adják ki, ha megírja valaki, számíthat a maffia jókívánságaira. Még a hivatalos szféra is sértve érzi magát, ha kiderül valami… Meg egyébként is, ki kíváncsi ezekre a nagy leleplezésekre? Mindenki simlis egy kicsit. Aztán ha le is bukik egy-kettő, olyan nagyon nem ítéli el a társadalom, mert rossz a lelkiismerete.

Marhaság dolgozni látástól vakulásig. Újfajta észjárást, habitust követel ez a kor, amelyben élünk, rá kell érezni erre a rezgésszámra. Egy kis kockázat megéri: kevés tudással, nagy hálózati tőkével, ügyesen leosztani a munkát és rengeteg pénzt keresni.

Egy biztos, hogy semmi sem olyan biztos, mint a simli. A régi tankönyvigazságok nem működnek, a gazdasági törvényszerűségek a maguk ellentétébe fordulnak, kimentek a divatból az ideológiai, erkölcsi alapelvek, újakkal meg kár kísérletezni. Trendeket is csak máról holnapra tudsz megállapítani, holnapután lehet, már egy új trend kezdődik. Nem érdemes hosszú időre berendezkedni. De addig tömni kell a zsebeket. Most ez a tuti munka. Hát nem?


[fbcomments]