Kultúra · 2015.10.02.

MŰFAJTALANKODÁS – Kiadom magam

„Született egy dal, / kiadom magam, / hadd szóljon, ha úgy akar, / hadd szóljon, ha úgy akar!”

Egy véletlen beszélgetésből, lépésről lépésre alakult ki A világgal békémet mára megkötöttem… ÉS TE? című „műfajtalankodó” est, amelynek október 3-án, szombaton lesz a bemutatója a Játékszínben.


Trócsányi Gergőnek, a Hollywoodoo énekesének, szövegírójának hevert pár szövege az asztalfiókban. Süle Zsoltnak, az LGT Emlékzenekar és a Mozizenekar énekesének, zeneszerzőnek megtetszettek a szövegek, ezért írt hozzájuk fülbemászó, könnyed dallamokat. A projekt kissé döcögősen indult, hosszú szünetekkel, majd lendületet kapott, és közönség előtt is kipróbáltatott.

A fogadtatás egy veszprémi szórakozóhelyen remek volt, de az alkotók ennél nagyobb figyelmet szerettek volna, ezért ötletükkel megkeresték a Petőfi Színház igazgatóját, Oberfrank Pált, akinek tetszett a műfajilag besorolhatatlan előadás, és lehetőséget adott az alkotóknak a bemutatkozásra.

Én a péntek délelőtti, főpróba előtti próbát láttam, és még úgy is elvarázsolt, hogy nem hallottam az összes dalt, nem volt jelen minden szereplő. Remek, személyes hangú „férfiszövegek”, a leghétköznapibb helyzeteket, állapotokat megfogalmazók, tépelődők, önmarcangolók, ironikusak, a zene pedig dallamos, slágeres (a szó jó értelmében), jól hangsúlyozza a szövegeket. Egy kis keretjátéka is van az előadásnak: egy bohóc köti össze színpadra lépéseivel a dalokat, a bohóc, aki mindent kimondhat, mindenkit kioszthat. Az előadásnak nem története, hanem íve, hangulata van, és az utóbbi minden bizonnyal beszippantja majd a nézőket is.

Az alkotók: Süle Zsolt és Trócsányi Gergő

Az alkotók: Süle Zsolt és Trócsányi Gergő

– A Hollywoodooban közösen dolgozunk – mondja Trócsányi Gergő. – A szövegek nyolcvan százalékát én írom ugyan, de a végső változat mindig a többiektől függ. Az Éste szövegeiben a legszemélyesebb gondolataimat fogalmaztam meg. Van köztük olyan, amit a zenekarban nem tudtunk használni, és olyan is, ami mindenképpen kikívánkozott belőlem, anélkül, hogy sejtettem volna a további sorsát.

– Nekem pedig nagy vágyam volt, hogy újból részese lehessek egy színházi előadásnak – folytatja Süle Zsolt. – Amióta az LGT Emlékzenekarral felléptem a Pannon Várszínház Miénk ez a cirkusz című előadásában, vártam az alkalmat, hogy ismét színházi csapatban dolgozhassam.

Az előadás rendezője Tóth Loon, további közreműködői: Fülöp Lídia, Cseh Balázs, Glück Balázs, Harangozó Botond, Marton Zoltán és Máté P. Gábor. Debreczeny Zoltánnak az előadáshoz készült festményei a vizuális élvezetet fokozzák. Bemutató tehát szombaton (október 3-án) este hétkor a Játékszínben, további előadások pedig a közeljövőben.(Bővebben az előadásról itt olvashatnak.)


[fbcomments]