Közérzet · 2017.10.10.

MOZGALOM – Nyomtass te is!

Futótűzként terjed egy új szamizdat mozgalom, a Nyomtass te is! A szórólapként terjeszthető, hetente frissülő kiadvánnyal az a céljuk a kezdeményezőknek, hogy megtörjék a kormányzat vidéki médiafölényét. Szerkesztőségünket is megkeresték a Nyomtass te is! Ötletgazdái, és mi úgy döntöttünk, csatlakozunk a kezdeményezéshez.

A négyoldalas lap szerkesztői a legaktuálisabb ellenzéki, civil és szakszervezeti híreket dolgozzák fel, az önkéntes magánemberek és civil szervezetek pedig terjesztik az ország minden pontján.


Azért indítottuk el a Nyomtass te is! projektet, hogy elérjük azokat a milliókat, amelyek kényszerűségből, vagy megszokásból csak az M1 televíziót nézik, a Kossuth Rádiót hallgatják, a fideszes polgármesterek által kiadott helyi újságokat és a kormány által elfoglalt megyei lapokat olvassák. Akik csak ezekből, a központi propagandát közvetítő médiumokból tájékozódnak, azok előtt torz valóság rajzolódik ki – mondja az egyik kezdeményező, L. László János. – Arra vállalkoztunk, hogy mindenkihez eljuttassuk a még megmaradt, kormánytól független újságok, rádiók és televíziók híreit. Ezzel lehetőséget adunk arra, hogy többféle álláspont ismeretében alakíthassák ki a véleményüket az ország helyzetéről. Kényszerűségből nekünk kell elvégeznünk azt az állami feladatot, amelyet az Alaptörvény így határoz meg: „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

A megoldás, amit kitaláltak, egyszerű és olcsó. Egy adott hét legfontosabb írásait lerövidítve, közérthető formában, egy A/4-es lap két oldalára helyezik el (tördelik be). A lapot, nyomtatás után félbehajtva, egy újság formátumú kis kiadványt kapnak. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi a dolga, hogy több példányban kinyomtatja vagy lefénymásolja és tovább adja. Az aktuális lapszámok a www.nyomtassteis.hu oldalról és a Facebookon található nyomtassteis-ről tölthetők le.

Olyan országos hálózat kiépítésén dolgozunk, amely kiszámíthatóan és szervezetten végzi majd hétről-hétre a terjesztést – folytatja a szervező. – A Nyomtass te is! kezdeményezés csak akkor működik: ha lesz elég ember, aki fontosnak tartja ezt a feladatot, ezért olyanok csatlakozását várjuk, akiknek van kedvük terjeszteni ezt a lapot, nyomtatnák kis vagy nagy példányszámban, utaznának vidékre, szállítással vagy akár pénzzel támogatnának minket. Várunk civil szervezeteket is, bárkit, aki segíteni tud és akar.

A heti lapszámok mellett terveznek megyei verziókat, amelyekben egy-egy oldalon helyi híreket közölnek majd – főleg olyanokat, amelyeket az ott élők elől el akarnak hallgatni –, és lesznek tematikus számaik is.

Már vagy kéttucatnyi helyen vannak stabilan jelen az országban, de ez még kevés. Ennek a kis újságnak milliókhoz kell eljutnia ahhoz, hogy hatással legyen a közgondolkodásra.

A Nyomtass te is! arra is alkalmas lesz, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot az egyes politikai pártok elképzeléseivel.

A kis újság egyetlen párthoz sem kötődik, az eDemokrácia Műhely Egyesület független civil kezdeményezése. A segíteni szándékozók jelentkezését az info.nyomtassteis@gmail.com-on várják.


[fbcomments]