Életmód · 2016.11.03.

MOZGALOM – Novemberben Movember

November a prosztatarák elleni küzdelem hónapja, a Movember mozgalom pedig szűrésre buzdítja a férfiakat.

A prosztatarák megelőzhető, illetve időben felismerve százszázalékosan gyógyítható. Az ellene való küzdelem rendkívül fontos, hiszen ez a második leggyakoribb halálok az 50 éven felüli férfiak körében Magyarországon és a világ számos országában. Ezért a november, a mozgalom elnevezésében Movember a prosztatarák elleni küzdelem hónapja, jelképe pedig a bajusz.

Statisztikák szerint a nők kétszer gyakrabban fordulnak orvoshoz, mint férfitársaik, emellett az is kimutatható, hogy a férfiak döntő többsége kizárólag akkor megy, ha valamelyik családtagja vagy a párja elküldi, illetve már komoly tüneteket észlel magán.

Magyarországon évente ezerötszázan halnak meg prosztatarákban és hatezer új beteget regisztrálnak. A szakorvosok szerint az egyetlen módja annak, hogy időben észrevegyük a kóros elváltozást, ha részt veszünk az évenkénti szűrővizsgálaton, mivel ez a fajta rák sokáig nem fáj, nem okoz semmilyen tünetet.

A vizsgálat három részből áll: egy célzott vérvételből, egy fájdalommentes ultrahangvizsgálatból, illetve tapintásos vizsgálatból, amely mindössze pár másodperces és nem fájdalmas. A szakorvosok megítélése szerint ez utóbbi miatt ódzkodnak a férfiak a prosztataszűréstől, viszont ezzel és a vérvétel eredményével együtt már megközelítő pontossággal jelezhető, ha gond van. A manuális vizsgálat ugyanis csak akkor fáj, ha gyulladásban van a prosztata.

A Movember mozgalom célja, hogy minél több férfi csatlakozzon hozzá és hívja fel férfitársai figyelmét is a prosztataszűrések fontosságára. A mozgalom magyar Facebook-oldalán rengeteg információ, hasznos tudnivaló érhető el.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!