Életmód · 2021.11.09.

Movember – a prosztatarák korai felismeréséért

Moustache, az ausztrál szlengben Mo, vagyis bajusz. Az ebből megszületett Movember kifejezéssel novemberben sokfelé találkozhatunk, és immár évek óta a férfiegészség megőrzésére hívja fel a figyelmet. Logója a prosztatarák megelőzésének szimbóluma lett.

A prosztata daganata világszerte a férfiak második leggyakoribb rákos megbetegedése. Néhány melbourne-i barát 2003-ban találta ki – eleinte csak buliból – a novemberi bajuszborotválási „tilalmat”. Később felismerték, hogy a férfiak kevésbé törődnek a saját egészségükkel és hajlamosak elbagatellizálni a tüneteiket. Akkor határozták el, hogy a novemberben borotválkozásra el nem költött pénzt adományként felajánlják a prosztatarák gyógyítására. Így vált a nemes arcszőrzet a férfiakat érintő legsúlyosabb egészségügyi problémák egyike elleni harc jelképévé.

A jópofa ötletből mára nemzetközi kampány lett. A Movember mozgalom aktív résztvevői novemberben mindannyian azt hirdetik, hogy fontos az egészség megőrzése, és erre a nyilvánosság erejével is igyekeznek férfitársaik figyelmét felhívni.

A prosztatarák idejében felfedezve gyógyítható! Akinek a családjában közvetlen apai ágon előfordult ilyen megbetegedés, annak 45 év felett panaszmentesség esetén is ajánlatos évente urológushoz fordulni. 50 év felett pedig minden férfinak ajánlott az éves szűrés, ami az anamnézis felvételéből (kórtörténet megbeszélése), végbélen keresztüli prosztata vizsgálatból, szükség esetén ultrahangos vizsgálatból és az előzetesen levett PSA- és vizeletvizsgálatból áll.

A Movember világmozgalomhoz a veszprémi Vanderlich Egészségcentrum is minden évben csatlakozik. Érdemes most, kedvezményes díjszabással igénybe venni náluk a szűrővizsgálatot.

Fotó: patikamagazin.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!