Egyéb · 2022.05.10.

Moszkvai parádé: Putyin szerint prevenció

Elmaradt a nagy bejelentés Moszkvában a győzelemnapi parádén, amitől rettegett a világ. Putyin nem hirdetett (atom)háborút, Ukrajna nevét ki se ejtette, csak Kijev és a Donyec-medence hagyta el a száját. Azt mondta, prevenció a katonai akció, amit a NATO-blokk kényszerített ki, azzal, hogy veszélyesen közel kerültek a nyugati szövetségesek Oroszországhoz.

Két hangsúlyos részt emelt ki a TASZSZ orosz hírügynökség Putyin május 9-i beszédéből, amit szokás szerint nyilván egyeztettek az elnökkel: 1. az orosz katonai akció prevenció az Ukrajna felől tervezett agresszió megelőzésére, 2. ígéret, az orosz állam gondoskodik a „katonai akcióban” elesett orosz katonaszülők árván maradt gyerekeiről.

Az orosz katonákhoz szólva Moszkvában a Vörös téren megrendezett monstre katonai parádén hangsúlyozta, a saját földjükön harcolnak Ukrajnában a Donyec-medencei rendőrséggel együtt a saját országuk jövőjéért. Egy perc csönddel adózott a „Nagy Honvédő Háborúban” elesettek emlékére, köztük az ukrán bombázások áldozataira. A Nagy Honvédő Háború kifejezést használta, ahogy a sztálini propaganda nevezte a második világháborúban a Szovjetunió harcát a németek ellen. Azzal, hogy most már nem csak a németek, hanem az egész Nyugat, élén a NATO-val az ellenség.


Inoslav Bešker, a jutarnji.hr jegyzetírója Putyinnak arra az érvelésére, miszerint a katonai akció elkerülhetetlen volt, szükséges volt a prevenció, muszáj volt megelőzni a Nyugat agresszióját, amit a NATO Ukrajnán keresztül készített elő, megjegyzi, úgy hangzik ez mint a népmese. Az a bizonyos népmese, amiben a farkas arra panaszkodik, hogy a bárány beszennyezi az ivóvizét, pedig mindenki tudja, hogy ez lehetetlen, mert a bárány a farkasnál lejjebb iszik a patak vizéből. Putyin a farkas logikájával gondolkodik.

Vezető képünkön: a moszkvai győzelemnapi katonai parádé. Fotó: mondo.rs


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]