Közérzet · 2021.06.29.

Most kell orvosolni az oktatási rendszer problémáit!

Az oktatásirányítás még nem pihenhet: most van idő megnézni, mi volt jó és hasznos a kényszerintézkedésekben – mondta sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője, aki az oktatási rendszer problémáiról beszélt.

– Régen tapasztaltunk az oktatásban akkora rugalmasságot igénylő és annyira előre tervezhetetlen évet, mint amilyenben részünk volt. Ezért köszönet jár mind a pedagógusoknak, mind a szülőknek, mind pedig a diákoknak. Bízunk benne, hogy a nyár folyamán mindenkinek lesz alkalma a fáradalmak kipihenésére. Az oktatásirányítás viszont még nem pihenhet, hiszen most van idő megnézni, mi volt jó és hasznos a kényszerintézkedésekben: mi az, amit meg lehet tartani és őszre beépíteni az oktatás rendjébe és mi az, amit el kell hagyni ahhoz, hogy az oktatás korszerűvé és még színvonalasabbá válhasson. Nem engedhető meg, hogy a társadalmi különbségek az oktatás működése, az oktatási rendszer problémái miatt tovább fokozódjanak! Lépéseket kell tenni az esélyegyenlőség megteremtése felé a 18 éves tankötelezettség visszaállításával is.

A képviselő szerint alapvetés, hogy vissza kell adni az iskolák és a tanárok autonómiáját. A pedagóguspálya népszerűsítése sem várathat magára tovább, és a béreket is azonnali hatállyal kell megemelni a vetítési alap minimálbérhez kötésével, a pályakezdők fizetésének versenyképessé tételével.


– Végül, de nem utolsósorban az önkormányzatnak is van feladata. Az egyre nagyobb mértékben jelentkező pedagógushiány enyhítésére a bérlakásprogramjában szolgálati lakások kialakítását szükséges előirányozni. Nem felejthetjük, hogy bár az iskolák állami fenntartásúak, azért azok a mi iskoláink, vagyis a helyi közösségek iskolái.

Gerstmár Ferenc. Archív fotó: vehir.hu


[fbcomments]