Szórakozás / Egyéb · 2020.12.15.

MONOLITOK – Ufók hagyták itt vagy tréfás kedvű művészek?

November 18-án egy állatszámláló helikopter épp egy vadjuh nyájat vett számba, amikor a gépen utazó biológus észrevett egy fénylő tárgyat a sivatagban, a vörös sziklák közt. A helikopter azonnal leszállt, hogy utasai megszemlélhessék a különös jelenséget.

Utah. Fotó: ABC News

Utah. Fotó: ABC News

Sokévnyi repülés alatt ez volt a legkülönösebb dolog, amivel találkoztam – mondta a Guardiannak Bret Hutchings, a pilóta. – Szerintem a monolittömböt valami újhullámos művész, vagy a 2001: Űrodüsszea című, 1968-as Stanley Kubrick-film egy rajongója állíthatta föl.


A filmben egy földön kívüli civilizáció üzenetét rejti a monolit.

A fémoszlop nagyjából 3,6 méter magas, de jelzést nem találtak rajta. Utah állam repülésbiztonsági hivatala a történtek után közzétett egy képet a titokzatos monolitról, és hozzátette, hogy „a hatóság dönti el, szükséges-e további vizsgálat”, mivel „a szövetségi kezelésben lévő területeken tilos engedély nélkül építményeket vagy műalkotásokat állítani”. A tömb pontos helyét szándékosan nem határozták meg, mert a kíváncsi felfedezők ki voltak téve az eltévedés veszélyének. Az internetezőket viszont ez nem tartotta vissza, alig 48 órán belül már meg is jelentek a közösségi oldalakon a monolitról készült fotók.

Néhányan azt gondolják, hogy egy John McCracken nevű minimalista művész keze nyomán készült műalkotásról van szó, de vannak, akiknek meggyőződésük, hogy idegeneknek van közük a rejtélyhez. Az utahi monolit azonban december elején olyan rejtélyes módon tűnt el, mint ahogyan odakerült. Később egy állítólagos szemtanú azt nyilatkozta, hogy a tömböt négy férfi darabolta fel és vitte el.

Románia. Fotó: 24.hu.hu

Románia. Fotó: 24.hu.hu

Időközben Romániában is felbukkant egy monolit Karácsonkő mellett, a Batca Doamnei nevű dák régészeti lelőhelynél. A romániai tömb – az utahihoz hasonlóan – pár nappal később eltűnt. A helyi lap újságírója, Robert Iosub állítása szerint már csak egy kis mélyedés látható a talajban.

A megyei rendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse, ki helyezte el engedély nélkül a fémhasábot a védett régészeti lelőhelyen – mondta a helyi rendőrségi szóvivő.

Kalifornia. Fotó: ugytudjuk.hu

Kalifornia. Fotó: ugytudjuk.hu

Rövidesen megjelent a harmadik rejtélyes fémoszlop is, ezúttal Kaliforniában, a Pine hegyen. Azonnal rengeteg turista indult el megcsodálni a nagyjából három méter magas és 50 centiméter széles furcsaságot, de nem sokáig tartott a csoda, mert egy rasszista politikai csoport lerombolta, majd a helyére fakeresztet állított.

Krisztus a király ebben az országban. Nem akarunk illegális idegeneket Mexikóból vagy a világűrből – mondta a csoport vezetője.

Anglia. Fotó: En24 World

Anglia. Fotó: En24 World

Az utahi, romániai és kaliforniai eset után december 6-án Angliában tűnt fel az objektum, az eddigi talán legszebb: a Compton Beach-en álló, 2,2 méter magas és 0,6 méter széles fémtömb tükörszerű és csillogó, elragadtatja az arra járó embereket.

Belgium. Fotó: 444.hu

Belgium. Fotó: 444.hu

A monolit-őrületnek – úgy tűnik – még közel sincs vége, ugyanis decemberben újabb jelent meg, mégpedig a belgiumi Derdermonde város külvárosában, egy krumpliföldön.

A fémhasábok feltűnésében az a közös, hogy az eddigiek mind védett, vagy magánterületen bukkantak fel anélkül, hogy bárki is látta volna a pontos körülményeket. Hogy van-e egymáshoz bármi közük, egyelőre nem tudja senki.

[stextbox id=”grey”]

A rákospalotai monolit

rakospalota

És íme a kis magyar monolit-történet Rákospalotán. Nem „nagyméretű, egyetlen darabból, tömbből álló tárgy”, hanem szegecselt tákolmány, de leglább követjük a világtrendeket Fotó: origo.hu

[/stextbox]

 

A beszédes The Most Famous Artist, azaz A Leghíresebb Művész néven tevékenykedő művészcsoport most feloldotta a rejtélyt azzal, hogy meglebegtették: az oszlopokat ők készítették és állították fel, és egyébként meg is vásárolhatók, ha valakinek van a dologra negyvenötezer dollárja, ami több mint tizenhárom millió forintnak felel meg. Erről a kollektíva alapítója, Matty Mo posztolt a Twitterre: „Érdekelne bárkit egy földönkívüli monolit?” – kérdezi a posztban, amihez mellékelt egy fotót is, melyen épp kigurul a műhelyből egy ilyen oszlop.

Összeállította Lebán Csenge


[fbcomments]