Egyéb · 2015.08.25.

Modern magyar festészet Füreden

Rippl-Rónai, Gulácsy, Egry, Ferenczy, Bernáth, Aba-Novák, Csernus, Kondor, Losonczy, Bak Imre, Konok, Keserü, Nádler, Lakner, Hencze, Fehér László – néhány név a balatonfüredi Vaszary Galériában most megnyílt nagy reprezentatív kiállításról. Negyvenkét modern magyar alkotó egy-egy olyan műve látható az egykori hercegprímás nyaralójából kialakított termekben, amelyek közül már akár egyért is érdemes lenne odazarándokolni.

Kovalovszky Márta művészettörténész, a balatonfüredi kiállítás kurátora nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy felvázolja a modern magyar festészet történetét. Mint minden ilyen vállalkozás, ez is óhatatlanul szubjektív, ezért is kapta A modern magyar festészet remekeiből címet. Tehát nem a modern festészetünk történetét látjuk. Már csak helyszűke miatt sem lehet teljes az összeállítás, hiszen ahhoz legalább Szépművészeti vagy Műcsarnok méretek kellenének. A művészettörténésznek A modern magyar festészet remekei című könyvében is sokkal több, 221 alkotás tudott megjelenni, ehhez képest is nagyon le kellett redukálni a füredi anyagot, amely még így is nagyon szép, még akkor is, ha hiányoznak olyan alkotók, akiket elsődlegesen még be is jelentettek, például El Kazovszkij.


15

Kovalovszky Márta, ha nagyon nagy neveket nem is hagyott ki, olyanok biztosan kimaradtak, akik izgalmasan színezik a kortárs festészetet. Ennek ellenére azért szuggerálni tudja a tegnapi és a mai korszakok mozgástereit, távlatait és érzelmi színeit ez a szubjektív válogatás, amit akár élő esztétikának is nevezhetnénk. Egyébként tudjuk, esztétikában fölösleges objektivitásról beszélni, hiszen minden kiválasztás, minden válogatás mindig szubjektív, minden kortárs művész megítélése kockázatos, ugyanarról a műről egymásnak ellentmondó véleményeket is hallani. De ha sok műértő mondja ugyanazt, az már jelent valamit. Innen a szabad művészettörténész óriási felelőssége, hiszen kívül áll galériák, a művészeti piacot befolyásoló klikkek törekvésein. Kovalovszky Márta nem megy szembe a kánonokkal, de azért van egy-két meglepetés.

6

Eredetileg Radnóti Sándor esztéta, egyetemi tanár nyitotta volna meg a kiállítást, de eltört a lába, fekvőgipszet kapott, ezért Geskó Judit, a Vaszary Villa kurátora olvasta fel beszédét, amelyben Radnóti többek között kifejti, hogy Kovalovszky könyve reprezentatívabb, a kiállítás viszont élményszerűbb.

A Balatonfüreden látható összeállítás anyagát budapesti, székesfehérvári, pécsi, szentendrei galériák kölcsönözték és a veszprémi Vass László Gyűjtemény. Utóbbi műgyűjtő személyesen is megtisztelte jelenlétével a kiállításmegnyitót, ahogyan például az alkotók közül Fehér László. A neves kortárs festő elégedetten szemlélte meg Kőbéka című, 1986-ban festett hatalmas vásznát a kiállítás egyik centrumában.

A modern magyar festészet remekeiből című kiállítás január 3-ig tekinthető meg Balatonfüreden a Vaszary Galériában.


[fbcomments]