Sárga / Sport · 2015.06.26.

Mocsai Lajos mégis díszdoktor

Három nap nem a világ – tartja a mondás, most azonban az volt: Mocsai Lajost három napig tartó botrányos alkudozások és szavazások után a Debreceni Egyetem díszdoktorává avatták. Az egykori válogatott kézilabda-játékos, a kitűnő szakember szép sikerekkel vezette a magyar női és a férfiválogatottat Európa-  és világbajnokságokon, valamint olimpián, eredményesen dolgozott hazai és német női és férfi klubcsapatokkal. Előadásokat tartott vállalkozói körökben, december óta pedig a Testnevelési Egyetem rektora. Számtalan, a sportág életében  fontos szakmai publikáció szerzője.

Akkor mégis mi válthatta ki azt az ellenérzést, ami a különböző sajtóorgánumokban egyértelműen visszatükröződött? A kronológiai visszatekintés némi „hátszél” segítségét sejteti. A rangos kézilabdamúlt tulajdonosa 2014 augusztusában nem kis meglepetést keltve váratlanul felállt a sokszoros bajnok MKB-MVM Veszprém KC kispadjáról. November elején pedig bejelentette: pályázik a Testnevelési Egyetem rektori címére. Áder János köztársasági elnök december 19-én „áldását” adta és aláírta a kinevezést. Ezt követően kiderült, hogy – tervei szerint – jelentősen bővül az intézményben az oktatói létszám, illetve nagyszabású beruházások következnek. Korszerű létesítmények készülnek a budai hegyvidéken és a Duna-parton, ami természetesen együtt jár majd a világszínvonalú oktatással-képzéssel. Időközben a Magyar Kézilabda Szövetség élén is változás következett be. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere került döntési helyzetbe, aki azonnal tiszteletbeli elnöknek javasolta Mocsai Lajost.

Mindezek után jött a bejelentés, miszerint Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora díszdoktori avatásra tett javaslatot.  Ekkor robbant az első bomba. A véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. Az ügy óriási felháborodást keltett az egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró, szavazásra jogosult illetékesei között. Június 25-én azonban alapvetően megváltozott a helyzet. Borbély Attila egyetemi tanár egyéni előterjesztése következtében ugyanis újratárgyalták a díszdoktori javaslatot és láss csodát: bár a doktori és habilitációs tanács korábban elutasította az előterjesztést, a rektori tanács viszont egyhangúlag támogatta. A Dehír szerint „a szavazás nyílt volt, így egyetlen rektorhelyettes vagy dékán sem merte megkockáztatni, hogy elveszíti a rektori vezetés bizalmát”.

 A döntést végül a szenátus hozta meg, úgy határozott, hogy Mocsai Lajost kitüntetik a díszdoktori címmel, ami nem egy doktori fokozat, hanem egy kitüntetés. Akit ezzel elismernek, csak a díszdoktori címet viselheti, a doktori fokozat (PhD) viseléséhez meg kell szereznie az ehhez szükséges végzettséget.

Csak a tárgyilagosság végett: Mocsai Lajos korábban együttműködési szerződést kezdeményezett a TE és a DE között. Nyilván ez lehetett a kezdeményezés (egyik) oka. S mivel nincs definiálva a cím odaítélésének lehetősége, ezért kerül(hetet)t erre sor. A bökkenő csak az, hogy a két fórum miért döntött ennyire egymásnak ellentmondóan? Mi történt a kulisszák mögött ebben a három napban?

Azaz: három nap alatt mégiscsak nagyot fordulhat a világ! És most már csak az a kérdés, hogy ez a furfangos kiskapu a továbbiakban hány egykori sportoló, sportvezető előtt nyitja meg a doktori cím megszerzésének útját?

Kis Dezső  


[fbcomments]