Hasznos / Egyéb · 2023.03.20.

Miről árulkodik a kutyakaki?

Mivel a kutyák beszédmódját nem értjük, a gazdiknak alaposan ismerniük kell szőrös barátaik szokásait, hogy felismerjék, ha valami gond van. Árulkodó lehet, ha a kedvenc viselkedése megváltozik, de előfordulhat, hogy a kutya székletéből kell a nyomokat kiolvasni. A bélsár színének és állagának megváltozása számos információval szolgálhat egy lelkiismeretes gazdi számára. 

Milyen a jó kutyagumi?

Az egészséges ürülék fajtánként eltérő lehet és a táplálék is befolyásolja. Általánosságban akkor jó a kutyakaki, ha a csokoládébarna valamelyik árnyalatában játszik, kábel formájú, puha és felszedve nem hagy nyomot. Ha a széklet emésztetlen táplálékot, idegen tárgyat vagy hajszálszerű férget tartalmaz, az további intézkedést kíván. Utóbbira kiváló megoldás a BioZoo.hu PerNaturam féreghajtó terméke, ami kúraszerűen alkalmazva segít kiüríteni az élősködőket.

Az étrend hatással van a széklet színére

Ahogy az embereknél is, úgy a négylábúaknál is megfigyelhető, hogy az elfogyasztott táplálék visszaköszön ürítéskor. Ezért nem kell megijedned, ha sütőtököt adtál a kutyusnak és utána sárgásbarna színű a végtermék. Ugyanez a helyzet a céklával, ami lilásra vagy a fűvel, ami zöldre színezheti a bélsarat. A fehér, keményebb állagú kaki arról árulkodik, hogy túl nagy mennyiségű kalcium van a jószág szervezetében. A csontok vagy kalciumos táplálékkiegészítők is okozhatják ezt, ami általában székrekedéssel párosul.


Ha azonban nem evett olyan zöldséget a kedvenced, ami magyarázatot adhat a sárgás-narancssárgás színű végtermékre, akkor utalhat májproblémára vagy más emésztési rendellenességre. A fekete és a piros szín egyáltalán nem jelent jót. Előbbi emésztett vér vagy gyomorvérzés gyanújára ad okot, utóbbi fertőzéstől kezdve bélrendszeri panaszokig számos betegség tünete lehet. 

A tökéletes állag

A Bristol székletskála összesen hét különböző típust különböztet meg. Az első kettő bogyószerű, erőlködéssel járó székrekedésre utaló, a lista másik véglete pedig a folyós állagú, híg, hasmenéses ürülék. 

A halmazállapot mellett érdemes a bevonatra is vetned egy pillantást. Az egészséges kutyakakin semmilyen bevonat nem található. Ha azt tapasztalod, hogy fényes, nyálkás váladék található rajta vagy a kutyagumiban van tejszínű, átlátszatlan szakasz, az bélbetegséget vagy gyulladást jelezhet.

Mindig büdös a kutyakaki?

Minél kevésbé érezhető az ürülék szaga, annál biztosabb, hogy a kedvenced egészséges. A széklet bűzössége a silány minőségű táplálék következménye is lehet, de emésztési panaszokról vagy közelgő hasmenésről is árulkodhat.

Ha felelős gazdi vagy és rendszeresen összeszeded a kedvenced végtermékét, akkor hamar fel fogod fedezni a változásokat az alatt az idő alatt, amíg a zacskóba teszed. Szerezz be a BioZoo.hu webshopból lebomló környezetbarát kakizacskókat, így higiénikusan nyomon követheted az ürülékének változásait.


[fbcomments]