Közérzet · 2023.02.07.

Mire futja itthon és külföldön?

Összehasonlítva a megélhetési költségeket kiderül, hogy itthon és külföldön is legalább 5000 euró kell(ene) egy négytagú családnak ahhoz, hogy gondtalanul éljenek. Csakhogy külföldön ezt a pénzt a legegyszerűbb foglalkozással is meg lehet keresni, itthon viszont szerencsés az, aki nettó 400–600 ezret vihet haza havonta. Ebből mire futja?

Az RTL Fókusz című műsorában beszélgettek külföldön élő magyarokkal az inflációról, drágaságról. Kiderült, hogy Németországban a tavaly januári 4,9 százalékhoz képest decemberre 20,7 százalékos lett az élelmiszer-infláció, ami fele a magyarországinak – foglalta össze a Telex.

„Az RTL összesítése szerint Németországban a tej átszámítva 280–350, a toastkenyér 581, a tejföl 269 forintba kerül. A tehéntúró nagyon olcsó, mindössze 292 forint. A 10 darabos tojás sem drága, 386 forint, amennyi nálunk tavaly januárban volt. A legnagyobb meglepetést mégis a magyar Pick szalámi okozza: 2254 forint, míg nálunk 5000 forint közelében van ugyanakkora kiszerelésben” – írják. Megvan tehát válasz a kérdésre, hogy mire futja a németországi fizetésből. Pick szalámira biztosan, ami itthon a trappista sajttal és a vajjal együtt kezd luxus lenni.


mire futja külföldön, Mire futja itthon és külföldön?
Fotó: stern.de

Az Olaszországban és a Skóciában élő, az RTL-nek nyilatkozó hazánkfiai is érzik a drágulást. Igyekeznek jobban spórolni, mint korábban, de azért a helyzet nem vészes. Kiderült, Olaszországban a tészta feleannyiba kerül, mint itthon. Az olasz élelmiszer-infláció viszonylag alacsony maradt, a tavaly januári 3,6 százalékról decemberre a 13,3 százalékra nőtt. Az Egyesült Királyságban 4,8-ról 17-re, az Egyesült Államokban pedig 6,7-ről 10,4-re. Magyarországon ez az adat decemberben már 50 százalék felett volt.

Megkérdeztük külföldön dolgozó veszprémi ismerőseinket is, mire futja a bérükből? Gyors fejszámolás után kiderült, hogy az albérlet nem drágább Németországban sem, mint Pesten. Függ persze a várostól, a komfortfokozattól, mérettől is. Bence Stuttgartban él, az ország francia határ felőli részén, ami drágábbnak számít, de a fizetések is jobbak egy kicsit. Ő masszőrként valamivel többet keres 2000 eurónál. Ez el is megy, de kényelmesen megél belőle. Lakbérre havi 700 eurót kell kifizetnie, ami körülbelül 280 ezer forint. Ebben nincs benne a rezsi és a fűtés, ami még nagyjából plusz 300 euró. A villanyszámla 50 euró, aminek körülbelül a duplája a biztosítások összege, amennyiben beleszámoljuk az autóbiztosítást is. Az internet és a vezetékes telefon további 40 euró, a mobiltelefon 80 euró. Az autóhitel 200 euró. A benzin legalább 100 euró. Ha mindezt összeadjuk, akkor körülbelül 400 eurója marad élelemre, ami szűken elegendő.

– Igazából 800 eurót is el lehetne költeni kajára – mondja.

De ő otthon főz és spórol. A szeme előtt az lebeg, hogy találni fog olyan munkahelyet, ahol havi 3000-et is megkereshet.

mire futja külföldön, Mire futja itthon és külföldön?
Fotó: stern.de

A pedagógus végzettségű, de a vendéglátásban dolgozó Sáriék is hasonló színvonalon élnek. Férj és feleség együtt 4600 eurót keres meg havonta, azzal, hogy ők pluszban kapnak 440 euró családi pótlékot a két gyerek után. Nekik 1500 euróba jön ki a lakás és a rezsi. A villanyszámla 60 euró, az internet és a vezetékes telefon 50 euró, a mobiltelefon 100 euró, az autóbiztosítás 100 euró, a kaja legalább 1000 euró. Plusz a ruházkodás, napközi. Úgyhogy, „vót pénz, nincs pénz”, náluk is ez az ábra hónap végén. Még szerencse, hogy nem cigiznek, mert akkor már bajban lennének. Egy dohányos 240 eurót is elfüstöl Németországban havonta, kettő meg 500-at.

Vezető fotó: dpa.de

Kép forrása: Fabian Sommer/dpa

[fbcomments]