Életmód · 2022.07.13.

Mire érdemes odafigyelni anyajegyek esetében?

Az anyajegyek festéksejtekből származó bőrnövedékek, vagy pigmenttermelő sejtekből állnak, melyek javarészt ártalmatlanok, azonban érdemes odafigyelni bizonyos változásokra. Az újak kialakulására, illetve a meglévőknél bekövetkező elváltozásokra fokozottan ügyelni kell.

Új anyajegyek képződése

Amikor új anyajegyek jelennek meg, a melanocita sejtek, vagyis a pigmenttermelő sejtek szaporodnak a bőr felszínén.

Rosszindulatú képződmények genetikai mutációk következtében jönnek létre, ilyen például a melanoma. Kiemelten fontos a rendszeres anyajegyvizsgálat, különösen, ha gyakran jelennek meg új anyajegyek, vagy a meglévőknél változás tapasztalható.


Észlelt elváltozás, gyanús anyajegy megjelenésekor sürgősen szakemberhez kell fordulni! A CMC Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai központjában komplett anyajegyszűrés kérhető, korszerű videodermatoszkóp segítségével.

A melanoma körülbelül a bőrdaganatok 1 százalékát teszi ki, ugyanakkor a bőrrákkal összefüggő halálozások javáért felelős.

Új anyajegy képződhet UV-sugárzásnak való kitettség esetén, ezért rendkívül fontos a tudatos fényvédelem. Szerepet játszhat a genetikai fogékonyság, a fehér bőr, a legyengült immunrendszer is.

Anyajegyek fajtái

A közönséges anyajegyek születéskor és a gyermekkor időszakában jelennek meg. Ez a típus ritkán válik rosszindulatúvá, kerek, szimmetrikus, sima felszínű, 5 milliméternél általában nem nagyobb méretűek.

Atípusos anyajegy a test bármely részén kialakulhat, nagyrészt a többinél nagyobb méretűek, legfőbb jellegzetességük az egyenetlen szélek. Gyakori, hogy többféle színt tartalmaznak, mint pirosas, rózsaszínű, halvány, vagy sötétbarna is akár. Időnként rosszindulatúvá válhatnak.

A Spitz-anyajegyek ritkák, azonban kinézetük leginkább a melanomához hasonló, viszont nem rosszindulatúak. Sokszor az eltávolításuk mellett döntenek, hiszen a tapasztalt bőrgyógyászoknak is kihívás a megkülönböztetésük. Gyorsan növekedhetnek, több centiméteres átmérőt is elérhetnek. Jellemzőjük a csillagrobbanásra emlékeztető rajzolatú pigmentcsíkok a széleiknél.

Mikor érdemes bőrgyógyászt felkeresni?

Javasolt szakemberhez fordulni új anyajegyek megjelenésekor, illetve a meglévőkön tapasztalt bármiféle változás esetén. Figyelmeztető elváltozások, ha méretében, színében, vagy alakjában is változás észlelhető. Emellett a fájdalom és a vérzés is intő jel lehet.

Szintén orvosi ellenőrzés szükséges, ha az anyajegy egyik fele különböző, a széle szabálytalan, esetleg elmosódott, különféle színek találhatók benne, 6 milliméternél nagyobb átmérővel rendelkezik, folyamatosan változó. Egyéb tünetek közé tartozik például, ha az anyajegy halványodik.

A folyamatos önellenőrzés mellett a rendszeres anyajegyszűrés elengedhetetlen! Kiemelt odafigyelés szükséges azok esetében, akiknek a családjában volt atipikus, vagy rosszindulatú elváltozás. A korai diagnosztizálás létfontosságú a kimenetel szempontjából.


[fbcomments]