Covid · 2021.10.27.

Mintavételi pont, ápolóhiány

A Covid-tesztre várakozók számának növekedése azt mutatja, hogy egyre több embernél merül fel a fertőzésgyanú. A veszprémi mintavételi pont állapota azonban katasztrofális.

A 18 922 tesztből kiszűrt pozitívak aránya mára országosan 16,5 százalék. Az illetékes hivatal 3125 új esetet és 36 halálesetet jelentett. Kórházban 1798 beteget ápolnak, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. A negyedik hullám megérkezett.

Az Országgyűlés októberben ismét meghosszabbította a veszélyhelyzetet, egészen január elsejéig. Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára a módosítás parlamenti vitájában elengedhetetlennek ítélte az intézkedést. Azzal érvelt, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan kell majd válaszokat adni a negyedik hullámban is, a hatékony és gyors döntéshozatal pedig csak így garantálható. Mindebből egyelőre más nem látszik, csak a járványgörbe aggasztó emelkedése. Az operatív törzs továbbra sem közöl hétvégi adatokat, nem rendelnek el kötelező maszkviselést, nem létesülnek mintavételi pontok, korlátozás nélkül lezajlottak az elmúlt hetek tömegrendezvényei. Ép ésszel fel nem fogható, mire várnak még.

Helyi információhoz jutni továbbra is lehetetlen, így kénytelenek vagyunk nem hivatalos, de megbízható forrásokra támaszkodni. Úgy tudjuk, hogy a veszprémi kórház sürgősségi osztályán tíz vizsgálatra érkező betegből jelenleg kettő-három covidos, akik ha lélegeztetőgépre nem is, de oxigénes rásegítő lélegeztetésre és antivirális terápiára szorulnak. A betegek (egyelőre?) kevésbé súlyos állapotúak, mint a harmadik hullám idején. Pár nap után általában elhagyhatják a kórházat. A gondot az jelenti, hogy egyre többen vannak. A sürgősségi osztály betegforgalmát tekintve már most tízes nagyságrendű lehet a számuk naponta. Az ápolószemélyzet ugyanakkor erősen megfogyatkozott. Csak az oltáskötelezettség miatt 27-en távoztak az intézményből, így szinte valamennyi osztály ápolóhiánnyal küzd. Emiatt már az sem lehetséges, hogy az ellátást segítendő, nővéreket vezényeljenek át a covidos betegek mellé. Hogy Völner Pált idézzük, a teszteléstől a betegellátásig nyilvánvaló nehézségek mutatkoznak, épp ideje lenne a rugalmas válaszokat is megfogalmazni.

Az arra illetékesek helyett megtette ezt már az orvosi kamara, legutóbb pedig húsznál is több egészségügyi szakember. Kilenc pontban foglalják össze a legsürgetőbb tennivalókat, köztük lakóhely közeli, ingyenes mintavételi pontok kialakítását minél több helyen.

Egyre többen várnak Covid-mintavételre a veszprémi volt Dimitrov előtt. Az időjárás egyelőre tűrhető, de már nem sokáig. Jó lenne valami civilizált megoldást találni. Úgy tudjuk, az Országos Mentőszolgálat a kötelező feladat mellé nem kapott plusz forrást mintavételi pontok létesítésére sehol, így a mentők mindenütt az önkormányzatok segítségére szorulnak. A veszprémi helyszín minden tekintetben kritikán aluli.

A fotókon a veszprémi Covid-mintavételi pont.
A képeket egy olvasónk készítette.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!