Sport · 2023.05.28.

Mindörökké Építők! – Riportfilm az első bajnokcsapatról

Megnyertük az első bajnoki címünket. Boldogok voltunk, örültünk a szurkolókkal együtt. És akkor jött egy ember, aki közölte, hogy a felszámolás előtt álló Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) első áldozta az Építők kézilabdacsapat lesz.

Akkor jött Balogh Zsigmond, a megyei tanács általános elnökhelyettese, és megszavaztatott nekünk ötmillió forint gyorssegélyt! Ha ő akkor nem segít, megszűnt volna a férfi kézilabdasport a városban.

A fentieket Hajnal Csaba, a klub korábbi ügyvezetője mondta el azon az összejövetelen, amelyen a 38 évvel ezelőtti, első bajnoki címét nyerő Építők vezetői, játékosai találkoztak egy kis nosztalgiázásra. Már régóta tervezték, és végre megvalósult.

Építők, Mindörökké Építők! – Riportfilm az első bajnokcsapatról

Keller Lajos csapatkapitány mindenkinek átadott egy címerrel ellátott, névre szóló Mindörökké Építők emléklapot, amelyen ott áll az első bajnokcsapat névsora is. Meghatódtam, mert gondoltak rám is: „egykori tudósítónk” felirattal. Köszönöm szépen!

Sajnos, már nem mindenki lehetett ott az összejövetelen. Kovács Pál gyúró, Kaló Sándor edző, Fekete László, Jakab István, Baki István és Áment István már az égiek kézilabdapályájáról néznek le az első bajnokcsapat tagjaira, akik egyperces csenddel emlékeztek rájuk.

– Az első megnyerhető, de elvesztett bajnoki cím után meg kellett tanulnunk győzni – Pardi Károly, az egyik szervező erre figyelmeztette játékostársait, ami aztán a következő két évben már sikerült is.

Forró Ferenc, az Építők örökös, tiszteletbeli elnöke – akinek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy ne futball-, hanem kézilabdacsapata legyen a VÁÉV-nek – azt mondta:

– Örültünk, hogy voltatok nekünk, büszkék vagyunk rátok azóta is!

Több volt egy klubnál

Ulcz László megerősítette a többiek véleményét, miszerint az Építők több volt egy klubnál, egy kézilabdacsapatnál, mert sok muníciót adott ahhoz, hogy a játékosok a pályafutás befejezése után is megtalálják a helyüket a magánéletben. Az akkori „pályakezdők”, Vitális Sándor, Nagy Károly és Róka Péter nevében az utóbbi köszönte meg a nagyok „pofonjait”, amiket a további fejlődésük érdekében kaptak.

– Megérte – tette hozzá a gyors lábú, technikás szélső.

Vozár Tibor meghatottan mondta, hogy a családját is Veszprémnek köszönheti.

Dr. Csordás József csapatorvos emlékeiben keresgélve így fogalmazott:

– Nektek köszönhető, hogy 38 év után is úgy buzdítják a szurkolók a csapatot, hogy Építők.

Vártuk, de nem jött el Cziráki Zsolt, Iván Sándor, Cziffrik Attila, Gulyás István (ő a strandkézilabda-válogatottal dolgozik az EB-n) és Kalocsay Attila. A hiányzásért a büntetéspénzt Jónás Oszkár technikai vezetőnél kell befizetni – hangzott el a Fejesvölgy étteremben a remek hangulatú vacsora közben. Czabula Ferenc, a csapatbusz pilótája igazoltan késett, mert a Cegléd elleni győztes meccs után hozta haza a csapatot. Ahogy már négy évtizede teszi.

A készülő exkluzív riportfilmben, amely először a veszpremkukac.hu YouTube-csatornáján lesz hamarosan látható, megismerhetik egy kiváló közösség, az első bajnokcsapat tagjainak – a már említettek mellett Kiss Szilárd, Bartalos Zoltán, Gyurka János, Horváth Gábor, Molnár Gyula, Salamon István és Végh József – gondolatait is.

Donát Tamás

A vezető képen az egykori csapat néhány tagja


[fbcomments]