Sárga / Közérzet · 2016.04.04.

Mindenki mondja a magáét

Miután Stigelmaier Józsefné képviselő botrányos kommentje megmozgatta az országos médiát, hétfőn szinte egy időben szólalt meg Porga Gyula polgármester, sajtótájékoztatót tartott az ellenzéki képviselőcsoport, valamint a Fidesz–KDNP frakció is előrukkolt egy közleménnyel, amelyben megrótták párttársukat.

A részletekről először a Veszprém-kukac számolt be, majd miután egy nap alatt felkapta az ügyet az országos sajtó, a képviselő szombaton gyengécske elnézéskérést produkált a közösségi oldalán, és a migránsok gázolásáról szóló kommentjét komolytalan viccnek titulálta.

Az ellenzéki Demokraták Veszprémért frakciócsoport hétfői sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a képviselőt, és ugyanezt elvárná a Fidesz–KDNP képviselőcsoporttól is. Ha ez netán nem sikerülne, akkor a fideszesek zárják ki a frakcióból és hívják vissza az önkormányzati bizottságokban betöltött tisztségeiből – mondta Hartmann Ferenc frakcióvezető. Szerinte a kijelentés nem vicc, nem lehet egy bocsánatkéréssel lesöpörni az asztalról, demokrataként számára az egyetlen elfogadható út a lemondás. Idézett a Stigelmaier Józsefné Facebook-oldalán olvasható, igen tarka megosztásokból is.

Porga Gyula polgármester közleményében felszólította a Fidesz–KDNP frakciót az ügy kivizsgálására. Ami nem is tartott sokáig, alig ért véget az ellenzéki sajtótájékoztató, álláspontjuk máris a szerkesztőségek e-mail fiókjaiban landolt. Elhatárolódnak Stigelmaier Józsefné megnyilvánulásától és sajnálatukat fejezik ki, hogy ilyen dolgokkal viccelődött, ezért figyelmeztetésben részesítették, ám miután a képviselőnő nyilvánosan bocsánatot kért, lezártnak tekintik az ügyet.

Közleményükben sikerült az illegális migráció témájába belekeverni a közelmúlt terroristacselekményeit is, mert mint írják, „az illegális migráció valós veszélyét mi sem bizonyítja jobban, mint Párizs és Brüsszel tragikus eseményei. Ez az ügy nagy indulatokat vált ki az emberekből, hiszen Európa jövője a tét”. A frakció a józan észre is apellál: „nem engedhetjük, hogy a józan ész döntései helyett indulatoktól vezérelt, megbotránkoztató kijelentéseket  tegyünk”.

Hogy, hogy nem – bár az ügyhöz semmi közük –, ellenzéki politikusokat is emlegetnek a közleményben. A hajánál fogva előrángatják Katanics Sándor történetét, akinek bocsánatkérését ismételten hiányolják, párhuzamba helyezvén Gőgös Zoltán parlamenti mutogatásával (aki viszont elnézést kért), és remélik, hogy ezek után a veszprémi közélet visszatér az eddig megszokott nyugodt medrébe.

Időközben a Fidesz-közleményre reagálva megérkezett Katanics Sándor levele is: szerinte a veszprémiek megtévesztése, lenézése egyenlőségjelet tenni két olyan ügy közé, amelyeknek semmi közük egymáshoz.


[fbcomments]