Kultúra / Életmód · 2016.01.07.

Minden elmúlik

Odafenn már megint esik. Harminckettedszerre, mióta itt vagyok. Vagy harmincharmadszorra? Már nem is tudom pontosan. Sosem szerettem a telet, míg éltem, de az elmúlt évtizedekben kezdem megkedvelni. A létezés tökéletes és cinikus tükörképe ez: mire mindent megkapunk, addigra vége is.

télvan10

Először egyre szebb minden, kivirulunk, felnövünk, élettel telve várjuk a nyarat, ami jön is persze megállíthatatlanul a maga forróságával, naivitásával, minden széppel és jóval kecsegtető ígéreteivel, aztán egy szempillantás és itt az ősz a hulló, zizegő-zörgő falevelek bolondságával, de már feladott reményekkel, keserédes, borongós pillanatokkal, aztán egyszer csak…, egyszer csak elmúlik minden. A hideg mindent elsöpör, hóval borítja el életünket, és tudjuk, nincs tovább. Hm, vajon a világnak azon a részein, ahol nincs négy évszak, a havat csak hírből ismerik, ott is látják, érzik ezt a párhuzamot? Vagy éppen pont azért optimistábbak arra „délen”, mert ők nem szembesülnek ezzel ennyire kegyetlen és kézzelfogható módon?


Azért jó lett volna legalább egyszer kipróbálni, milyen egy hómentes tél, napsütéssel, nyárral. Mindig vágytam rá. De ezt már sosem tudom meg, míg éltem, nem jutottam el arra, a pénznek mindig volt más helye, hisz’ három gyerek nem olcsó mulatság, az az ötvenhat év olyan gyorsan elrepült, most meg már…, most már késő.

Úgyhogy marad nekem a négy évszak örök körforgása, ami ismét elhozta ezt az átkozott havat, és csak esik és esik, napok óta. Az Istennek sem akar elállni, a hócipőm tele van már. Tökéletes, érintetlen, hideg takaró borít, a kutya sem jár itt mostanság, az egyetlen, amit hallani, az az útjukat erre lerövidítők lába alatt ropogó hó. De a virágok és a mécsestartók jól bírják a rájuk nehezedő fehér súlyt. És végül is nem árt az a kőnek, a fakeresztnek, meg a műanyag koszorúnak sem, amit még november elején hoztak nekem az unokák. Na, az biztosan örökké „él” majd. De nem panaszkodom, legalább egyszer eljöttek, a szomszédnál már évtizedek óta senki sem járt.

Drahos Nikolett

télvan9


[fbcomments]