Egyéb · 2015.07.13.

Minden a fáról, a természetről és az emberről

Azt kell jó érzékkel tálalni, amink van, ezt tiszta szívvel kell adni, és akkor olyan programok kerekednek ki belőle, mint a Bakonybéli Faünnep. Egyszerű a recept, mégis keveseknek sikerül ilyen kellemes légkört teremteni évről évre.

Az első két évben még kicsiben, egy téren zajlott a faünnep, majd a helyszínek az erdei tisztásokra kerültek. Az volt a szándék, hogy a rendezvény minél inkább természetközeli legyen – mesél a kezdetekről Bakonyvári Andor, a rendezvény főszervezője és egyben a kezdeményező, helyi Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület vezetője.


20150711_151254

Ma már a Gerence patak partján, az árnyat adó fák közt vezető, négy kilométer hosszú séta szinte észrevétlen marad, mert az egyes állomásokon annyi a látni- és kipróbálnivaló. A tematika felölel mindent, ami a fával kapcsolatos és Bakonybélhez köthető. Találkozhattunk helyi fafaragókkal, kipróbálhattuk, hogyan állnánk meg helyünket az erdőben, ha nem a benzines fűrészre, hanem izmainkra tudnánk csak hagyatkozni. Fonhattunk csuhéból, lőhettünk íjjal és óvhattuk a fákat a képzeletbeli erdőtűztől a helyi önkéntes tűzoltók segítségével. A séta végén, Odvaskőnél az erdészeti bemutató kínált érdekességeket, a nap végén a Pápai Fúvószenekar adott koncertet és tábortűz lobbant. A szervezők még azt is megoldották, hogy az egész délutánt felölelő séta végén kisvonat vigye vissza a faluközpontba a megfáradt túrázókat.

20150711_150951

A helyi szállásadók összefogásával alakult Guzmics Izidor Egyesület elsődleges célja az volt, hogy az általuk szervezett rendezvények tartalmas programot jelentsenek, a hosszú hétvégés kirándulásokat feldobják kicsit. Idővel azonban önmaguk a rendezvények is önálló vonzerőt jelentettek, mint például a medvehagymanap. A faünnep esetében sem a tömegrendezvény létrehozása volt a cél, inkább az erdészettel és az önkormányzattal való kapcsolat szorosabbra fűzése.

20150711_123857

Az egyesület rendkívül színes éves rendezvénynaptárt állított össze. Ha valamennyi itt működő szálláshely kapcsolódna a kezdeményezéseikhez, még színvonalasabbá lehetne tenni a rendezvényeket, így a hatásuk is egyértelműen érezhető lenne valamennyi szálláshelyen – hangsúlyozta Bakonyvári Andor.

20150711_135023

Bakonybél az a település, ahol a helyi érték az ott élők által válik valódi élménnyé. Az ilyen közegben a legfinomabb a zsíros kenyér és a limonádé, egy ilyen légkörben a legjobb megtapasztalni a helyiek vendégszeretetét.

Bonyhádi Szilvia

20150711_134118


[fbcomments]