Hasznos / Egyéb · 2023.05.22.

Milyen orvosi módszerekkel lehet megállítani a kopaszodást?

A kopaszodás a férfiak jelentős részét érinti. Néhányan egyszerűen homokba dugják a fejüket és nem akarnak tudomást venni róla, mások pedig mindenféle vitamintól és csodasampontól várják a megváltást. Ezek a „trükkök” viszont sajnos csak minimális hatékonysággal működnek.

Ellenben léteznek olyan orvosi módszerek, amelyek bizonyítottan hatásosak. Csodát remélni viszont ezektől sem szabad, hiszen a már meglévő kopaszságot nem tüntetik el (erre a tudomány jelenlegi állása szerint kizárólag a hajbeültetés képes), viszont magát a kopaszodás folyamatát kiválóan tudják lassítani, így a még meglévő hajszálak megőrizhetőek. Nézzük is, hogy melyek ezek:

Mezoterápia

A hajhullás során a hajhagymákkal van a probléma, tehát értelemszerűen itt van szükség a megoldásra is. Az Art ‘N Hair mezoterápiás kezelése során egy DHT-hormont blokkoló hatóanyagból, vitaminokból, tápanyagokból és növekedést serkentő összetevőkből álló “koktélt” fecskendeznek a fejbőrbe egy speciális gép segítségével.


A gép kezelőfejében apró tűk találhatóak, melyekkel az orvos mintegy 120 ponton juttatja a bőrbe a hatóanyagokat. A kezelés maga mindössze 20 perc, és elég 3 havonta egyszer megismételni, hogy az eredmény tartós legyen. Ez az eljárás célzottan a bőr alá, a hajhagymákhoz juttatja a tápanyagokat, ezáltal sokkal hatékonyabb, mintha kapszula formájában szednénk, hisz úgy csak a hatóanyag töredéke jut el a megfelelő helyre.

Érdemes olyan klinikát választani, ahol azt a fajta DHT-blokkolót alkalmazzák, amitől a hajhagymák nem merülnek ki 1-2 év alatt, különben a hajhullás újra elkezdődhet. A mezoterápia kiváló a kopaszodás lassítására, a meglévő haj erősítésére, de még akár hajbeültetés után is alkalmazható, hogy támogassuk a beültetett szálak növekedését.

DHT-blokkolók szérum formájában

A Finasteride és a Minoxidil két olyan klinikai gyógyszer, melyek blokkolják a DHT-hormon hatásait, ezáltal képesek a kopaszodás lelassítására. Szérum formájában ecsetelésre használják, azaz a fejbőrt rendszeresen be kell dörzsölni vele, így tudják a hajhagymák környékén megakadályozni azt, hogy a DHT megfojtsa őket. 

A módszer előnye, hogy otthon is alkalmazható, viszont rendszeresen, napi 2 alkalommal kell használni, ami egy idő után teherré válhat. Továbbá 1-2 év folyamatos alkalmazás után sajnos kimeríti a hajhagymákat, így a kezdeti sikerek után még durvább hajhullás alakulhat ki. Emiatt nem tekinthető tartós megoldásnak.

Szájon át szedhető gyógyszerek

Az említett két gyógyszert kapszula formájában is forgalmazzák, ezáltal a hormonrendszer működésébe avatkozik bele. Mivel blokkolja a DHT-t, a hajhullás is lelassul. Csakhogy van egy igen kellemetlen mellékhatása: impotenciát okoz. 

A DHT-re ugyanis bár a kopaszodás szempontjából ellenségként tekintünk, ugyanakkor bizonyos mennyiségben szükség van rá, a hiánya ugyanis elnőiesedést és szexuális zavarokat okoz. Amerikában már több mint 10.000 károsultja van a gyógyszerek fogyasztásának.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]