Tech / Egyéb · 2022.08.16.

Milyen kaput válasszunk? Négy népszerű típus előnyei és hátrányai

Új kerítés tervezésekor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kapuk kérdését sem. Többek között abból a szempontból sem, hogy ezek a mozgó elemek gyakori igénybevételnek lesznek kitéve, így az esztétikai jellemzők mellett a tartóssággal is érdemes foglalkozni. De vajon melyik típust érdemes választani? Nézzük meg pár gyakori fajta legfontosabb tulajdonságait.

Alumínium kapu

Ha itt elsőre az ipari fémkapuk képe jelenik meg a szemünk előtt, emiatt már el is vetjük az ötletet, azzal nagy hibát követünk el. Manapság ugyanis már lakossági felhasználásra is kaphatóak olyan alumínium vázrendszerű kapuk, amelyek nemcsak strabapíróak, hanem mutatósak is.

Mi sem lehetne jobb példa erre, mint a gondozásmentes Nívó kapuk, amelyek alumínium elemekből készültek, amiket igény szerint egyszínű vagy famintás festéssel látnak el. A kapu így természetességet sugall, remekül illik egy csodaszép kerthez és hangulatos családi házhoz. Modern, de mégis otthonos.


A gyártó ráadásul megrendelésre, egyedi méretben gyártja a kapukat, így nem kell a szabványméretekhez ragaszkodnunk. Ez előnyös lehet akkor, ha nem a nulláról építkezünk, hanem csak a kerítéselemeket cseréljük le, de az oszlopok maradnak a régiek. A kínálatban elérhetőek a gyalogos közlekedésre szolgáló kiskapuk, valamint nagykapuk háromféle kivitelben: klasszikus kétszárnyú, toló- illetve úszókapuként. 

A Nívó kapuk tökéletesen illeszkednek a gyártó kerítéseihez, de akár az igazi fából készült kerítéseknek is remek kiegészítői lehetnek. 

Fabetétes kapu

Akik olyan kerítésre vágynak, ami természetes anyagból készült, ugyanakkor teljesen belátásmentes, azok gyakran teszik le a voksukat a lamellás fakerítések mellett. Ez az építmény egyforma nagyságú lamellás fatáblákból áll, amely mellett mi más mutatna a legszebben, mint egy ugyanilyen stílusú kapu?

Szerencsére ma már erre is van mód, ugyanis kaphatóak olyan kapuk, ahol a fémkeretbe ugyancsak lamellás fatáblákat rögzítenek. Ezáltal a kapu mondhatni észrevétlenül belesimul a kerítésbe, és nem bontja meg az összképet. Ám ha ezt a típust választjuk, gondoljunk arra, hogy a faanyag igényli a karbantartást, így a rendszeres felújítást nem ússzuk meg.

Fémtáblás kapu

A 2D és 3D táblák nemcsak kerítésként használhatóak, hanem kapuk is készülnek belőlük. Ezt a típust jellemzően azok választják, akiket nem zavar, ha az utcáról be lehet majd látni az udvarba, ugyanis sem a kerítés, sem a kapu nem takarja el a kertet a kíváncsi szemek elől. Ha ilyen kerítésünk van, akkor az ugyancsak fémtáblás kapuk passzolnak a legjobban hozzá, de barátkozzunk meg a gondolattal, hogy nemigen lesz privát szféránk.

WPC kapu

A műanyag-fa kompozitot, azaz WPC elemeket szintén gyakran használják kerítés-alapanyagként, ennélfogva lehet kapni hozzájuk illő, szintén WPC elemekből készült kapukat is. Ha a léceket szorosan egymás mellé rögzítik, akkor tökéletes takarás érhető el. Bár az összetételük tartalmaz némi fát, azonban a speciális gyártási technológia miatt sokkal ellenállóbb és tartósabb.


[fbcomments]