Közérzet / Életmód · 2015.08.26.

Milliós bírságok, virágzó üzlet

Most akkor épeszű ember elhiszi, hogy van olyan szer és módszer, amely mindent gyógyít az impotenciától kezdve a sclerosis multiplexen, pánikbetegségen, máj- és vesebetegségeken keresztül a meddőségig? Sokan azonban elhiszik és még fizetnek is érte, sokat. Pedig a versenyhivatal idejekorán és többször figyelmeztette a hiszékenyeket, jól nézzék meg, mit vásárolnak alternatív gyógyszerként. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a közelmúltban 12 millió forintos büntetés kifizetésére kötelezte a Vargha Metodika nevű céget, mert alapítója, Vargha Zoltán reklámanyagokban azt állította, hogy módszere alkalmas betegségek megelőzésére, gyógyítására, javítja a fáradékonyságot, frontérzékenységet stb. Csakhogy tudományosan ezt nem tudta bizonyítani. A Vargha Metodika nem keverendő össze a Varga-féle gyógygombával – a hasonlatosság közöttük annyi, hogy ez utóbbit is megbüntette már a GVH.


GVH

A világhálón az egyik tábor égig magasztalja, a másik teljesen hatástalannak minősíti a Vargha-féle módszert. A dr. Vargha Metodika intézet honlapján a többi között a következő elképesztő szöveg olvasható: „… lehetőséget nyújt nőgyógyászati, vese-, máj- és egyéb ciszták, miómák, agyi katasztrófák, sclerosis multiplex, bénulás és más egészségkárosodások, halmozottan sérült gyerekek, immun-, autoimmun vagy vérkeringési betegségek, alvászavar, inkontinencia, ízületi és más mozgásszervi panaszok esetén, pajzsmirigyproblémák, fogamzásképtelenség, gyermekáldás elmaradása, nyirok (mély-felszínes) keringési betegségek, idegközponti-mozgás-végtag koordinációs problémák komplementer (kiegészítő) kezelésére.” Szóval éppen mindenre jó. (Mellesleg a cégtulajdonos Vargha Zoltánt 2009-ben jogerősen elítélték közokirat-hamisításért, ugyanis hamis diplomát próbált honosíttatni.)

Varga és Vargha

Vargha Zoltán és Varga Gábor pár év alatt emberek tízezreit győzték meg arról, hogy a hagyományos orvoslás helyett őket válasszák. Erre a legjobb bizonyíték, hogy a Vargha és Varga cégek dúsgazdagok, van pénzük reklámhadjáratokra, és meg sem kottyan nekik kifizetni a milliós büntetéseket. Utóbbit, a Max-Immun Kft. tulajdonosát a fogyasztók megtévesztéséért és termékeinek jogszerűtlen módon történő reklámozásáért 21 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a versenyhivatal, idézzük: „…a GVH a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy (…) a kereskedelmi gyakorlat központi eleme volt a jogsértő kommunikációk alkalmazása, illetve azt a körülményt, hogy a vállalkozás alapvetően az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg.”

A nehézvíz

De gonoszkodjunk csak tovább: ne hagyjuk ki a sorból dr. Somlyai Gábort, a deutériummegvonás elméletének kidolgozóját sem! A GVH nemcsak megbüntette dr. Somlyai cégét, a HYd Kft.-t (2009-ben 9 millió forintra), de azt is megtiltotta, hogy a továbbiakban azt sugallja, a víz hat a rák ellen. A csökkentett deutériumtartalmú víz hatásairól több tanulmány is született, de az igazi bizonyítékok, a széles körben sikeres klinikai tesztek még hiányoznak, ezért a víz gyógyszerként való regisztrálása nem történt meg.

Mellényzsebből fizetők

Olvasóink azt is mondhatják, a felsorolt „gyógyítókat” a gyógyszerlobbi nyomására üldözik, próbálják elhallgattatni. Az igazsághoz tartozik, hogy egy-egy gyógyszer piacra kerülését hosszadalmas és nagyon drága vizsgálat előzi meg, amit a nagy gyógyszergyártók könnyedén kifizethetnek, az alternatív módszerekkel kísérletezőknek viszont nincs rá pénzük. A gyógyszer ma a legnagyobb üzlet a világon a fegyvergyártás és a kábítószer-kereskedelem mellett, és a legnagyobb gyártók foggal-körömmel igyekeznek védeni a piacaikat, mindemellett ők is követnek el szabálytalanságokat, és mellényzsebből kifizetik a rájuk kiszabott büntetéseket.

üzlet, Milliós bírságok, virágzó üzlet

Köztudott, hogy a hazai egészségügy katasztrofális állapotban van, a betegek nagy része nem jut időben a megfelelő kezelésekhez, a hagyományos gyógyításnak eléggé drasztikusak a módszerei (kemoterápia, gyógyszerek mellékhatása), a „gyógyítók” viszont rövid időn belül fogadják a hozzájuk fordulókat, az országot járva előadásokat tartanak, sokat költenek reklámra, ami meggyőzi a gyógyulni vágyókat arról, hogy a hagyományos orvoslás mellett vagy helyett más módszert keressenek. A betegnek pedig marad a tépelődés: melyiket válassza, és sokan – akik megtehetik – nagyon sokat hajlandók fizetni a gyógyulás reményében.

[stextbox id=”grey”]A természetgyógyászat művelői évezredes tapasztalatokat felhasználva segítenek a hozzájuk fordulóknak, de – ahogyan ezt dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnöke hangsúlyozza – a természetgyógyászat inkább a megelőzésre és az utógondozásra alkalmas, és legfeljebb kiegészítő terápiát tud nyújtani a gyógykezelések mellé. Fontosnak tartja, hogy ha a természetgyógyászok valamilyen betegségen nem tudnak segíteni, akkor ezt meg kell mondaniuk a hozzájuk fordulóknak.[/stextbox]


[fbcomments]