Közérzet / Egyéb · 2021.11.07.

Miért vágták ki a fákat?

Tudja valaki, miért vágták ki a fákat a VeszprémFelsőörs úton?  Örültem az elkészült kerékpárútnak, de most siratom a fákat. Nem gondoltam volna, hogy ez az ára a fejlesztésnek. Hogy valakinek szemet szúrnak a nem szabályosan ültetett, de szép, egészséges fák ezen a csendes mellékúton.

Nem tudom, csak kérdezem, létezik, hogy valaki szétnézett az új kerékpárút perspektívájából és akkor eszébe jutott, hogy el kell takarítani ezeket a több évtizedes, szabálytalan példányokat, hogy ültessenek a helyükre szebbet, szimmetrikusan?

Istenem! Miért vágták ki a fákat? Ezek élőlények. Voltak. És szerettük őket. A világ civilizált felében nem kíséri öldöklés az építkezéseket, mint nálunk. Ott hozzáalakítják a házat a már ott lévő fához, ha kell! Az építészek tervezéskor tiszteletben tartják őket. Nem vágnak ki fát, mert tisztában vannak a fák környezeti hasznával. A fa oxigént termel és széndioxidot dolgoz fel, leköti a légszennyező anyagok egy részét. Az utak melletti fasorok ezenkívül árnyat adnak, nyáron a párolgásukkal hűtik a levegőt. 

Nem értem, miért vágták ki a fákat? Ha majd ültetnek is egyszer a helyükbe csemetéket a Veszprém és Felsőörs közti úton (bár nem hallottam róla), évekbe telik, amikorra képesek lesznek pótolni a több évtizedes termetes elődök funkcióját.

„Ne vágj ki minden fát!” – énekli Koncz Zsuzsa a régi slágerében. „Hogy magad alatt vágod, egyszer majd belátod”. Mit nekünk klímakatasztrófa, ami minket is fenyeget egyenként, nem csak az egész emberiséget?! Egyesek itt továbbra is irtják a fákat. Zúgnak a láncfűrészek. 

Javaslom, nevezzenek ki kormánybiztost a fák védelmére!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!