Közérzet · 2022.09.27.

Miért kerül 462 forintba a 12 forintos áram?

Miért kell az önkormányzatoknak 38 és félszeres árat fizetni az áramért? – tette fel a kérdést Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. De ugyanilyen felháborító, hogy miért adják a lakosságnak 70 forintért, azaz majdnem hatszoros áron azt az áramot, amit a paksi erőműben 12 forintért állítanak elő.

A Nyomtass te is! legfrissebb számában olvashatnak arról, hogy még a nyáron derült ki: a Pakson előállított áramot az elmúlt években nettó 11–12 Ft/kWh áron adták el. Még ebből is 12–15 milliárd forint nyeresége származott az erőműnek évente. A rezsicsökkentés részleges eltörlésekor bejelentették, hogy ezt az árat 253 forintra emelik. Miután kiderültek ezek az adatok, a kormány 70 forintra mérsékelte az átlagfogyasztás fölötti árat. Ami sokak számára még mindig elviselhetetlen lesz.

Ennél is érthetetlenebb, hogy miért teszi tönkre a kormány az önkormányzatokat az egyszerűen kigazdálkodhatatlan energiaár-emelésekkel. Az állami tulajdonú paksi atomerőmű 38-szoros profittal adja az önkormányzatoknak az áramot. A 12 forint/kilowattóra áron megtermelt villamos energiát kilowattóránként 462 forintért értékesíti az önkormányzatoknak.


„Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni nemcsak Budapesten, hanem az egész országban” – közölte Orbán Viktorhoz írt levelében Karácsony Gergely. A főpolgármester ehhez még hozzátette, hogy a budapesti tömegközlekedés „villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét. Magyarul: nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla.” A fővárosi és a többi önkormányzat is az árak mérséklését követeli, különben csőd fenyegeti a településeket.

A Nyomtass te is friss számának további témái:

– Országos tanársztrájk október 5-én

Egyre gyakoribbak a kórházi leállások

– A magyar kenyér drágult leginkább az unióban

– Fél kiflit akartak adni az ovisoknak

– Ezt javasolják a bankok, ha nem tudja fizetni a hitelét

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

A képen a paksi atomerőmű. Fotó: atomeromu.mvm.hu


[fbcomments]